Svijet kao začarana šuma :: Rijeka

Svijet kao začarana šuma

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola Podmurvice Rijeka,
Podmurvice 6, Rijeka, 51000

Program je zatvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 25.04.2024 u 09:00
Kraj programa: 25.04.2024 u 13:00

RADNJA:

Ove se godine u Noć knjige prigodnim programima uključila cijela škola nizom aktivnosti i radionica.

  • Predavanje "Marko Marulić – tvorac pojma psihologija" za učitelje. Voditeljica: Nada Kegalj, psihologinja. Hrvatsko psihološko društvo utemeljilo je društveno priznanje “Marulić: Fiat Psychologia” za osobiti doprinos u hrvatskoj primijenjenoj psihologiji. Manje je poznato da je pojam 'psihologija' prvi upotrijebio Marko Marulić u poznatoj rečenici Fiat Psychologia (Neka bude psihologija) u svojem djelu "Psichiologia de ratione animae humanae" ("Psihologija ljudske duše") iz 1524. godine. Tako je Marulić, osim što ga nazivaju ocem hrvatske književnosti, otac i pojma 'psihologija'.
  • Radionica "Čitam, dakle mijenjam se". Voditeljice: Ana Marinić i Dijana Toljanić. Ova radionica okupit će mlade zaljubljenike u čitanje. Sudionici će sa sobom na radionicu ponijeti najdražu knjigu i pročitati nam odlomak koji ih se najviše dojmio. Nakon svakog pročitanog odlomka, razgovarat ćemo o tome kako nam taj odlomak može pomoći da se mijenjamo (nabolje). Radionica je osmišljena kao oživljavanje kluba čitatelja koji se okupljaju s ciljem razgovora o djelima, njihovim tvorcima i čitateljima.
  • Radionica „Priča – sve što nam treba“. Autor radionice: Želimir Lalić. Sudionici su učenici 5a. Učitelj radi uvod o pričama iz kojih ljudi izvlače pouke i u njima nalaze utjehu. Dijele se u skupine, svaka dobiva kopiju jedne priče iz knjige „Ispričat ću ti priču“ argentinskog pisca i psihoterapeuta Jorge Bucayja. Priču analiziraju, komentiraju, dojmove prenose ostalim skupinama i navode u kojim životnim nedaćama bi nam pouka priče mogla pomoći.
  • 1. b razred s učiteljicom Biljanom Grbić pogledat će animiranu interaktivnu priču "Šuma Striborova" Naklade Bulaja, razgovarati o dojmovima te crtati začaranu šumu.
  • Radionica "Tko je bila Judita autora Marka Marulića?". Voditeljica: Alida Devčić Crnić. Ove se godine prisjećamo 500. obljetnice smrti Marka Marulića i upoznajemo hrabru udovicu Juditu u stripu autora Perković Dodig, Tafre i Zalara, a nastalom prema "Juditi" Marka Marulića. Zatim će Mali knjižničari dopuniti crtež prvašićića i ubaciti književni lik Judite u začaranu šumu Striborovu. "Svijet kao začarana šuma": nastajanje likovnog i literarnog rada u kojem se susreću likovi iz književnih djela.
  • Radionica "Staro, a novo o Ivani Brlić Mažuranić". Voditelji: Ana Paljušaj i Luka Tuta. Uspomene Ivane Brlić-Mažuranić i dalje žive i obogaćuju maštu. Djetinjstvo naših učenika produženog boravka obilježit ćemo Ivaninim vrhunskim književnim djelima kroz radionicu o svijetu bajki kako bismo promicali stvaralaštvo, proširili znanja, poticali maštu te povezali knjige s vlastitim emocijama. U prvom dijelu radionice, učenici će slagati puzzle kojima se dobije bajka. Zatim će se upoznati s Ivaninim životom i književnim djelima. U drugom dijelu učenici će crtati portret poznate književnice. Zatim će o svemu snimiti film praćen videoisječcima i ilustracijama koje su načinili.
  • Radionica "Ti to možeš drugačije". Voditeljice: Romina Raspor Mohorovičić i Dijana Toljanić. Na prigodnom literarnom tekstu (crtici) učenici će promišljati o temi vršnjačkog nasilja kako bi tijekom zajedničke grupne rasprave i predlaganja drugačijih rješenja zaključili kako nasilje nije hrabrost.
  • Radionica "Sunce Djever i Neva Nevičica". Voditelji: Roberta Bonassin i Romina Raspor Mohorovičić. Učenici obilježavaju 150. rođendan dame hrvatske književnosti Ivane Brlić-Mažuranić tako što animiraju priču "Sunce Djever i Neva Nevičica" u tehnici Kamishi Bay. Nakon što priču animiraju, prikazat će je učenicima nižih razreda.
  • Radionica "Knjige za izazovna vremena –  U potrazi za mirom". Voditeljica radionice: Iva Baraba. Učenici će putem osobnih svjedočanstava uočiti važnost očuvanja mira. Korelacija s povijesti 20. st. – važni književnici koji su svojim djelima obilježili  povijesna previranja. Analiza djela i promišljanje o svijetu današnjice na primjerima knjiga autora Mahatme Ghandija, Martina Luthera Kinga i Desmonda Tutua. Kakav svijet nama ostaje? 

SUDJELUJU:
Mali knjižničari, voditeljica: knjižničarka Alida Devčić Crnić; psihologinja Nada Kegalj, predavanje za učitelje; voditeljice: učiteljice Ana Marinić, Dijana Toljanić – radionica za mlade zaljubljenike u čitanje, učitelj Želimir Lalić (5.a) i Luka Tuta (produženi boravak), učiteljice: Biljana Grbić (1.b), Ana Paljušaj (produženi boravak) i Iva Baraba (građanski odgoj).
Jezičari – voditeljice: Alida Devčić Crnić, Roberta Bonassin i Romina Raspor MohorovičićOGANIZATOR:

Osnovna škola Podmurvice Rijeka (Ustanova)

Podmurvice 6, Rijeka, 51000

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Svijet kao začarana šuma

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr