Sudnica u razredu :: Rijeka

Sudnica u razredu

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola Ivana Zajca Rijeka,
Škurinjska cesta 7a, Rijeka, 51000

Program je zatvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2024 u 08:00
Kraj programa: 22.04.2024 u 10:00

RADNJA:

Učenici 7.b razreda, prije tjedna obilježavanja Noći knjige, čitat će pripovijetku Vjenceslava Novaka "Iz velegradskog podzemlja". Sat analize djela u obliku “sudnice u razredu” bit će 22. travnja 2024. na dvosatu hrvatskog jezika.

Učenici će unaprijed dobiti upute te uloge koje će utjeloviti u zamišljenoj sudnici. Među ulogama pojavit će se likovi iz djela kao što su optuženi Mika, njegova žena Lucija, sinovi, gostioničar, Jankić, susjedi, ali i dodatni likovi: odvjetnik, tužiteljica, sudac, sudski službenik, novinari, porota te Evičina prijateljica. Prije samog sata, učenici će se upoznati s tijekom suđenja, prostornim uvjetima i ulogama koje se pojavljuju na jednom suđenju. Također, detaljnije će obraditi karakterizaciju ciljanih likova (povezanost svoje uloge s optuženim) te popratiti pojavljivanje odabranih likova u djelu. Svaki učenik će se individualno pripremiti kako bi što bolje utjelovio ulogu koja mu je dodijeljena. Nakon održanog suđenja, zaključnih riječi obrane i tužitelja, porota će vijećati i iznijeti svoju presudu baziranu na uspješnosti obrane ili tužitelja, odnosno tijeku samog suđenja. Potom će pred razred izaći novinari koji će usmeno iznijeti tijek suđenja kao da stoje pred kamerama i uživo prenose vijesti. Nakon suđenja slijedi razgovor, samovrednovanje učenika i vrednovanje. Učenici iskazuju zadovoljstvo određenim situacijama koje su se tijekom suđenja dogodile. One su uglavnom nepredvidive, zbog toga što nije unaprijed dogovoreno niti zadano hoće li Mika biti kriv ili neće te nema ni s koje strane bilo kakvog utjecaja na svjedoke. Učenici trebaju sami, svatko u svojoj ulozi, vođeni radnjom pripovijetke i svojim osobnim stavovima, zaključivati, ispitivati, dokazivati, svjedočiti, prosuđivati, postavljati pitanja i odgovarati na njih, ali trebaju se, u skladu sa svojom ulogom, ponašati prema npr. pravilima struke: novinarske, sudske, uloge majke, oca, sina, gostioničara… Na sljedećem nastavnom satu učenici će pisati komentar na citat iz djela te iznijeti svoje mišljenje o problemima nasilja i ovisnosti u obitelji prije i danas te ćemo razgovorom zaključiti ovu aktivnost.

SUDJELUJU:
23 učenika 7.b razreda i profesorica Maja Hasija Tadić

OSVRT:
Nakon što smo pročitali knjigu, pripremali smo se i u razredu podijelili uloge. Imali smo pravu sudnicu, iznosili argumente i uživili se u uloge. Velegradsko podzemlje nas je potaknulo na razmišljanje o nezdravim obiteljskim odnosima i kako pronaći izlaz.OGANIZATOR:

Osnovna škola Ivana Zajca Rijeka (Ustanova)

Škurinjska cesta 7a, Rijeka, 51000

Sudnica u razredu

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr