Annus Mirabilis 1922. :: Pula

Annus Mirabilis 1922.

Redovni |

MJESTO:
Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula,
Santoriova 3, Pula, 52100

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 09:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 10:00

RADNJA:

Jednosatni program posvećen dovršetku multidisciplinarnog projekta "Annus Mirabilis 1922" obuhvatit će otvorenje prigodne izložbe na kojoj će sve škole koje su sudjelovale u projektu Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara osnovnih i srednjih škola Istarske županije izložiti svoje radove te recitatorski kolaž u sklopu kojeg će škole predstaviti književnika/književnicu i književno djelo kojim su se na multidisciplinaran način bavile od početka školske godine.

Program je rezultat niza aktivnosti i događanja kojima su škole obilježile stotu obljetnice čudesne 1922., kada u prvom broju časopisa "Criterion" T. S. Eliot objavljuje "Pustu zemlju", Joyce na dan svog 40. rođendana napokon uspijeva objaviti roman "Uliks" u pariškoj knjižari Shakespeare and Company, Proust dovršava roman-rijeku "U potrazi za izgubljenim vremenom", Virginia Woolf objavljuje prvi od velikih eksperimentalnih romana "Jakobovu sobu", Kafka objavljuje djelo "Umjetnik u gladovanju", a godinu dana kasnije izlazi "Zenova svijest" Itala Sveva, prijatelja Jamesa Joycea, u kojem se autor bavi psihoanalitičkim frojdovskim pristupom likovima. Sve su to djela kojima su se učenici tijekom godine bavili i koje će prikazati iz vlastite perspektive. U programu će sudjelovati učenici koji će čitati izabrane ulomke i govoriti o književniku/književnici i djelu koje su analizirali.

Iako sadržaj našeg programa nema neke očite poveznice s temom ovogodišnje manifestacije Noć knjige – tehnologijom umjetne inteligencije i ChatGPT-om, možda se zajednička karakteristika sastoji upravo u čudesnosti i inovativnosti koja obilježava ove fenomene.

SUDJELUJU:
učenici i nastavnici koji su sudjelovali u projektu iz sljedećih škola: Talijanska srednja škola – Scuola Media Superiore Italiana Dante Alighieri Pula-Pola, Gimnazija Pula, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Strukovna škola Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, Pazinski kolegij – Klasična gimnazija Pazin, Srednja škola Zvane Črnja Rovinj; ukupno 95 sudionika i sudionica

OSVRT:
U atriju Talijanske srednje škole Dante Alighieri Pula 21. travnja 2023. s početkom u 9 sati održan je program u sklopu manifestacije Noć knjige (u kojem škola sudjeluje od početka!) završnice projekta Županijskog stručnog vijeća školskih knjižničara Istarske županije "Annus mirabilis 1922." Zanimljivo i dinamično multidisciplinarno dvojezično događanje privuklo je pažnju brojnih posjetitelja i medija koji su toplim pljeskom zahvalili brojnim sudionicama u vrlo zahtjevnom projektu koji je predvidio iščitavanje kanonskih književnih djela od kojih se brojni ne nalaze na popisu djela za obvezno čitanje (Joyce, Eliot, Woolf). Jednosatni program u kojemu su učenici prikazali temu iz vlastite perspektive započeo je incipitom "Puste zemlje", a završio otvorenjem bogate putujuće izložbe koja se sastoji od 28 postera i 6 portreta književnika kojima smo se bavili.OGANIZATOR:

Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula (Ustanova)

Santoriova 3, Pula, 52100

Županijsko stručno vijeće školskih knjižničara Istarske županije (Ostalo)

Boškovićev uspon 24, Pula, 52100

Annus Mirabilis 1922.

Annus Mirabilis 1922.

Annus Mirabilis 1922.

Annus Mirabilis 1922.

Annus Mirabilis 1922.

Annus Mirabilis 1922.

Annus Mirabilis 1922.

Annus Mirabilis 1922.

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr