Judita – libar za sva vrimena :: Pula

Judita – libar za sva vrimena

Redovni |

MJESTO:
Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula,
Santoriova 3, Pula, 52100

VRIJEME:
Početak programa: 25.04.2022 u 09:40
Kraj programa: 25.04.2022 u 10:25

RADNJA:

Učenici će predstaviti cjelogodišnji projekt posvećen Juditi Marka Marulića i na taj način zaključiti godinu posvećenu 500. obljetnici njezina prvog izdanja. U programu namijenjenom svim učenicima i djelatnicima škole, prikazat će rezultate istraživanja kroz izložbu radova u kojima su obrađeni sadržaji: ures žene u Marulićevo i biblijsko doba, vojna oprema u Marulićevo doba te toponimi Judite predstavljeni na digitalnoj interaktivnoj karti. Usto, bit će predstavljen videouradak "Influencer Nabukodonosor" u kojem se asirski vojskovođa svojim podanicima obraća putem digitalnih mreža.

Predstavljanjem Judite govorimo o vječitoj težnji čovjeka za slobodom. Pitanje slobode je pitanje prava na život, osnovno ljudsko načelo, stoga i u ovoj prigodi promičemo slobodu kroz stihove Marka Marulića. Knjiga je pak oduvijek prostor slobode, medij kojim se i u kojem se sloboda ostvaruje kroz misao, riječ i sliku. Stoga, takav prostor postaje izvanvremenski i izvanprostorni, a utjelovljuje se kroz riječ, pa će incipit Judite u izvornom obliku i na talijanskom jeziku u prijevodu Luciane Borsetto u izvedbi naših učenika i učenica poslužiti kao uvod u program proslave knjige i slobode.

SUDJELUJU:
učenici i djelatnici škole

OSVRT:
U ponedjeljak, 25. 4. 2022. u trajanju od 9:30 do 10:20 za sve učenike i djelatnike škole održali smo program "Judita - libar za sva vrimena", kojim smo se uključili u državnu manifestaciju Noć knjige. Programom smo predstavili završnicu projekta posvećenog "Godini Marka Marulića" tako što smo povezali pojam slobode kojemu je ovogodišnja manifestacija posvećena s važnom obljetnicom prvog objavljivanja "Judite". Učenici su predstavili rezultate svog jednogodišnjeg istraživanja počevši od propitkivanja ženske ljepote u biblijsko i Marulićevo doba, istraživanja običaja pri odijevanju i uljepšavanju žena, načina ratovanja i vojne opreme u biblijsko doba u usporedbi s renesansom te na tu temu izradili plakate popraćene izvornim učeničkim crtežima. Sve radove moguće je vidjeti na izložbi postavljenoj u atriju škole. Učenici informatičkog smjera osmislili su digitalnu interaktivnu mapu na kojoj su predstavili toponime o kojima je riječ u Marulićevom djelu poput Ninive, Betulije, samarije, Cilicije, Karmela, Libana: https://rolergit.github.io/judita/map/

Usto smo imali priliku pogledati videotrailer u kojemu nam se obraća influencer Nabukodonosor: https://www.youtube.com/watch?v=ktlcZIg8j1A.

Program je bio medijski i s velikim interesom popraćen od svih nazočnih.OGANIZATOR:

Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula (Ustanova)

Santoriova 3, Pula, 52100

Judita – libar za sva vrimena

Judita – libar za sva vrimena

Judita – libar za sva vrimena

Judita – libar za sva vrimena

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr