Čitanjem do psihološke dobrobiti u izazovnim vremenima :: Pula

Čitanjem do psihološke dobrobiti u izazovnim vremenima

Redovni |

MJESTO:
Strukovna škola Pula,
Zagrebačka 22, Pula, 52100

Program je zatvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2024 u 09:40
Kraj programa: 23.04.2024 u 13:10

RADNJA:

Program aktivnosti za učenike 1. e i 1. c razreda osmišljen je tako da čitanjem, promišljanjem i razgovorom potiče psihološku dobrobit u izazovnim vremenima. Razmišljanje o važnosti čitanja kao alata za suočavanje s izazovima potaknut će ulomci iz knjige "Pisma tebi" Nike Kovač i čitanje triju tekstova iz knjige "Kako si? Znanstveno utemeljene lekcije kako sustavno raditi na psihološkoj dobrobiti“:

1) Blanka Orhanović: „Nošenje s neugodnim emocijama“
2) Greta Gombar: „Mindfulness ili kako mirno promatrati olujno nebo“
3) Nataša Jokić-Begić: „Vođenje dnevnika: papir podnosi sve ili kako imati uvijek dostupnog terapeuta“.

Učenici će u biti podijeljeni u manje grupe, u kojima će čitati tekstove i potom se uključiti u zadatke koji potiču refleksiju o pročitanome i osnaživanje alatima koji im mogu pomoći u suočavanju s teškoćama. Nakon analize mogu li im i kako ti tekstovi koje su pročitali konkretno pomoći, učenici će raspravljati i izražavati svoje stavove o važnosti čitanja za psihološku dobrobit i osobni razvoj u kontekstu izazovnih vremena kojima svjedočimo. Raspravljat će i o tome kako čitanje može pružiti utjehu i motivaciju za promjene te ponuditi odgovore na suvremene prijetnje.

SUDJELUJU:
učenici 1. c razreda (smjer frizer) i učenici 1. e razreda (smjerovi: stolar, mesar i pekar); nastavnica hrvatskog jezika Ivana Matić i školska knjižničarka Ana Milovan

OSVRT:
U Strukovnoj školi Pula Noć knjige obilježena je 23. travnja prigodnim programom: „Čitanjem do psihološke dobrobiti u izazovnim vremenima“. Inspirirane temom „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“ nastavnica hrvatskog jezika Ivana Matić i školska knjižničarka Ana Milovan organizirale su dvije radionice za učenike 1. e i 1. c razreda koji su u literaturi tražili odgovore na pitanja kako se nositi s izazovnim vremenima.

Odabrani tekstovi iz knjige „Kako si? Znanstveno utemeljene lekcije kako sustavno raditi na psihološkoj dobrobiti“ autorica Blanke Orhanović, Grete Gombar i Nataše Jokić-Begić potaknuli su učenike na razmišljanje o važnosti čitanja kao alata za suočavanje s izazovima. Tekstovi „Nošenje s neugodnim emocijama“, „Mindfulness ili kako mirno promatrati olujno nebo“ i „Vođenje dnevnika: papir podnosi sve ili kako imati uvijek dostupnog terapeuta“ pružili su učenicima konkretne strategije za suočavanje s teškoćama.

Na kraju radionica, pod vodstvom nastavnice hrvatskog jezika Ivane Matić, učenici su aktivno analizirali mogućnosti kako im tekstovi koje su čitali i razmatrali mogu pomoći u svakodnevnom životu. Raspravljajući o važnosti čitanja za psihološku dobrobit i osobni razvoj u kontekstu izazovnih vremena, učenici su izražavali svoje stavove i navodili primjere kako čitanje može pružiti ne samo utjehu i motivaciju za promjene nego i konkretne odgovore na suvremene prijetnje.OGANIZATOR:

Strukovna škola Pula (Ustanova)

Zagrebačka 22, Pula, 52100

Čitanjem do psihološke dobrobiti u izazovnim vremenima

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr