Matematicando: matematika u književnim pilulama :: Pula

Matematicando: matematika u književnim pilulama

Redovni |

MJESTO:
Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula,
Santoriova 3, Pula, 52100

Program je zatvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 26.04.2024 u 09:35
Kraj programa: 26.04.2024 u 10:25

RADNJA:

Zajednička karakteristika znanosti i umjetnosti leži u činjenici da se, koristeći vlastitim metodama i načinima, bave čovjekom i prirodom, odnosno nastoje protumačiti život. Instrumentarij je možda različit jer se služe različitim sredstvima kojima se priroda, i čovjek u njezinu središtu, nastoje prikazati. Stoga se maštovitost i narativnost klasičnog književnog teksta na prvi pogled nikako ne mogu povezati s matematičkim pogledom na svijet i matematičkim tumačenjima.

Kako bismo dokazali suprotno, pokrenuli smo projekt pod nazivom "Matematicando" tijekom kojeg su učenici, zaljubljenici u matematiku, odabrali nekoliko netipičnih matematičkih naslova te se njima pozabavili. Tu su naslovi "Pillole di matematica" Piergiorgia Odifreddija, knjiga Marcusa du Saustayja "L'ipotesi dei numeri primi", Apostolosa Doxiadisa "Zio Petros e la Congettura di Goldbach", Malbe Tahana "L'uomo che sapeva contare" te Nicolasa Witgowskog "Troppo belle per il Nobel". Učenici su u ovim tekstovima istražili matematiku u raznolikom kontekstu, bavili se neriješenim matematičkim problemima, uočili matematičnost u „nematematičnim“ tekstovima, uvidjeli primjenjivost matematike u svim umjetničkim područjima, izdvojili književnike poput Dostojevskog ili Borgesa kod kojih se matematički koncept može primijeniti na analizu prostora, vremena i likova u djelu... A da ne govorimo o likovnim umjetnostima, glazbi, stripu ili filmu! Sve su to činjenice koje govore o tome da je matematika dio naše stvarnosti i da su joj glavne karakteristike, kao i svakom umjetničkom djelu, elegancija i ljepota.

Stoga će učenici tijekom jednosatnog programa predstaviti knjige koje su pročitali i objasniti zašto vrijedi čitati znanstvene (matematičke) tekstove.

SUDJELUJU:
učenici i nastavnici škole

OSVRT:
Trinaesto izdanje Noći knjige, manifestacije u koju se Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula uključuje od početka, održali smo 26. travnja 2024. u atriju naše škole. Treći školski sat okupili smo se svi, nastavnici i učenici, kako bismo još jednom slavili knjigu i čitanje, ovaj put u znaku matematike. Naime, u suradnji s prof. matematike knjižničarka Elda Pliško Horvat osmislila je projekt pod nazivom "Matematicando: matematika u književnim pilulama" u koji su se uključili učenici trećih i četvrtih razreda, zaljubljenici u matematiku, kako bi istražili neliterarne, znanstvene tekstove te ih približili drugim učenicima. Među brojnim naslovima učenici su odabrali djela: P. Odifreddi: "Pillole matematiche", T. Dantzig: "Numero", A. Doxiadis: "La congettura di Goldbach", N. Witkowski: "Troppo belle per il Nobel", M. du Sautoy: "L'ipotesi dei numeri primi", J. Mubeen: "L'intelligenza matematica" i M. Tahan: "L'uomo che sapeva contare". Učenici su matematiku prikazali interdisciplinarno ukazujući na mogućnost drukčijeg pristupa matematici u odnosu na klasičan model karakterističan za udžbenike. Tako su uočili matematičnost u likovnoj i glazbenoj umjetnosti, stripu, filmu, a osobito u književnosti istaknuvši pritom Dostojevskog i Borgesa. Program, koji su popratili i predstavnici lokalnih medija, izazvao je veliku pozornost među učenicima nenaviklih na čitanje (ne)književnih tekstova.OGANIZATOR:

Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula (Ustanova)

Santoriova 3, Pula, 52100

Matematicando: matematika u književnim pilulama

Matematicando: matematika u književnim pilulama

Matematicando: matematika u književnim pilulama

Matematicando: matematika u književnim pilulama

Matematicando: matematika u književnim pilulama

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr