Noć knjige: Ispričat ću ti priču :: Donja Stubica

Noć knjige: Ispričat ću ti priču

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola Donja Stubica,
Toplička cesta 27, Donja Stubica, 49240

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 08:15
Kraj programa: 23.04.2021 u 14:00

RADNJA:

Tijekom nastavnog dana školska knjižničarka obići će sve više razrede (5-8) u školi koji tog dana imaju sat hrvatskog jezika i književnosti. U svakom razredu će pročitati jednu priču iz knjige J. Bucaya: "Ispričat ću ti priču". Radi se o terapeutskim pričama, u skladu s temom ovogodišnje Noći knjige. Nakon čitanja predviđen je kratak razgovor bez duboke analize, jer priča sama djeluje. Prava priča ispričana u pravo vrijeme ima ljekovitu moć.

SUDJELUJU:
učenici viših razreda škole, učiteljice hrvatskog jezika i književnosti: Anamarija Grabušić, Koraljka Parlaj i Danijela Znika te školska knjižničarka, Danica Leštek

OSVRT:
ISPRIČAT ĆU TI PRIČU: NOĆ KNJIGE U OŠ DONJA STUBICA

U petak 23. travnja na Svjetski dan knjige i autorskih prava diljem knjižnica i škola u Hrvatskoj provodili su se programi vezani uz Noć knjige 2021. Ove godine stavljen je poseban naglasak na projekte vezane uz knjige budući da je 2021. u Hrvatskoj proglašena Godinom čitanja. Godina 2021. je posebna i po tome što donosi nekoliko važnih obljetnica: 200. Obljetnicu rođenja Dostojevskog, 140 obljetnicu smrti Dostojevskog i što je za nas Hrvate najvažnije 500. obljetnicu tiskanja 2. izdanja Marulićeve Judite koje se primjerak čuva u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Upravo zbog toga Hrvatski je sabor jednoglasno je 9. travnja donio Odluku o proglašenju 2021. godine "Godinom Marka Marulića". Godina Marka Marulića obilježavat će se od 22. travnja ove do 22. travnja 2022. godine.

Tema ovogodišnje jubilarne desete Noći knjige bila je Ljekovita moć knjige. Svi smo pozvani da se upitamo:
mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo?

U skladu s temom knjižničarka je za čitanje u višim razredima odabrala ovu knjigu: Jorge Bucay: "Ispričat ću ti priču: priče koje su milijunima promijenile život". Bucay je slavni argentinski terapeut i još slavniji pisac koji u ovoj knjizi nudi niz priča kojima možemo upoznati sami sebe i prevladati svoje predrasude. Knjiga pokazuje da je pripovijedanje najjači i najbolji lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i da bez komunikacije nema ljudskog društva.

Cijelo popodne u petak 23. travnja knjižničarka je obilazila više razrede s Bucayem pod rukom čitajući nezaboravne priče i komentirajući ih s učenicima i učiteljicama hrvatskog jezika: Anamarijom Grabušić, Koraljkom Parlaj i Danijelom Znika. Pročitane priče nisu učenike mogle ostaviti ravnodušnima, to su priče o kojima se mora razmisliti, ponekad ime se može nasmijati, a uz neke bismo mogli i zaplakati. Bilo je očito da su priče učenike dirnule, bilo je zanimljivih komentara i pitanja. Jedan učenik je čak u ključnom trenutku pogodio što će se dogoditi u priči, a našao se jedan učenik koji je već čuo pročitanu priču, čak i učenik koji je pročitao knjigu. U svakom razredu su se čitale druge priče s izuzetkom dvije priče koje su čitane u dva razreda. Baš te dvije priče nisu jednako dobro primljene u oba razreda. Nakon čitanja je bilo očigledno kako učenici različito reagiraju s obzirom na dob i prethodna iskustva. Najvažnije od svega je odabrati pravu priču, ona sama djeluje, mogli bismo čak reći ljekovito djeluje i nisu potrebni veliki komentari. U svim razredima učenici su izrazili želju za ponovnim čitanjem. Upitno je koliki broj njih će ovaj primjer potaknuti da sami posegnu za knjigom i počnu čitati. No budimo optimistični i nadajmo se da je time za neke Noć knjige tek počela i da su se nastavili baviti knjigom do dugo u noć.
Danica LeštekOGANIZATOR:

Osnovna škola Donja Stubica (Ustanova)

Toplička cesta 27, Donja Stubica, 49243

Noć knjige: Ispričat ću ti priču

Noć knjige: Ispričat ću ti priču

Noć knjige: Ispričat ću ti priču

Noć knjige: Ispričat ću ti priču

Noć knjige: Ispričat ću ti priču

Noć knjige: Ispričat ću ti priču

Noć knjige: Ispričat ću ti priču

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr