LITERARNI NATJEČAJ – SVIJET KAO ZAČARANA ŠUMA

LITERARNI NATJEČAJ – SVIJET KAO ZAČARANA ŠUMA

Objava: 19.03.2024 | Admin

Povodom manifestacije Noć knjige 2024. Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s Organizacijskim odborom Noći knjige otvara nagradni literarni natječaj pod nazivom Svijet kao začarana šuma. Pravo sudjelovanja imaju učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici knjižničari.

Literarni natječaj

U jednoj od svojih Priča iz davnina, u Šumi Striborovoj, Ivana Brlić-Mažuranić opisuje šumu začaranu u kojoj se svakojaka čuda zbivaju – dobra i naopaka. Kad čitamo dnevne vijesti, čini se kao da je svijet postao ta začarana šuma: saznajemo za dobra djela i izume koji unaprjeđuju svijet, ali i za ratove, okrutnosti i besmislene žrtve.

Možda nam se čini da su izazovi pred kojima se i kao pojedinci i kao društvo nalazimo jedinstveni i nikad ranije doživljeni, ali zapisi ljudskih iskustava i sjećanja govore nam da se zahtjevna vremena ponavljaju i traže da na najdublji mogući način istražimo sebe i ako budemo uspješni, možda pronađemo i najbolje u sebi.

Pisci i njihovi junaci daju nam neke putokaze: kada se hrabri hobit Frodo, u kultnom Gospodaru prstenova, požalio na težinu dodijeljene mu zadaće mudri čarobnjak mu je odgovorio: Na nama je samo da odlučimo što ćemo učiniti s vremenom koje nam je dano; Marko Marulić je pak svoje najznačajnije djelo na hrvatskom jeziku, ep Judita, napisao u vrijeme žestokih osmanlijskih napada na dalmatinske gradove – iako preuzeta iz Biblije, priča o hrabroj udovici bila je snažna poruka Marulićevim suvremenicima u doba neizvjesnosti i straha.

Čudesnom podudarnošću, svi navedeni autori u 2024. godini slave velike obljetnice, pa tako obilježavamo 150. rođendan dame hrvatske književnosti Ivane Brlić-Mažuranić, 500. obljetnicu smrti Marka Marulića – njemu u čast ova je godina proglašena Godinom Marka Marulića i 70 godina od prvog objavljivanja već spomenutog Gospodara prstenova J. R. R. Tolkiena.

Povezujući ovogodišnju temu Noći knjige Kad je prizma kataklizma: Knjige za izazovna vremena i inspirativna djela spomenutih književnika, pozivamo vas da u svojim literarnim radovima iskažete svoje doživljaje svijeta u ovom trenutku povezujući ih s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, J.R.R. TolkienaMarka Marulića i drugim djelima koja su vam izvor inspiracije, ohrabrenja i utjehe.

Naš je zajednički cilj pronaći svežanj luči koje mogu rasvijetliti i naš unutarnji i naš vanjski svijet.

Uvjeti natječaja

  • na natječaj se prijavljuju literarni radovi 
  • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u tri kategorije:

4. – 6. razred osnovne škole
7. – 8. razred osnovne škole
1. – 4. razred srednje škole

  • rad mora odgovoriti na temu natječaja i uključivati sadržajne poveznice s djelima Ivane Brlić-Mažuranić, Johna Ronalda Reuela Tolkiena i Marka Marulića – uz njih, može imati poveznice i s drugim djelima prema izboru autora
  • rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela
  • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

- ime i prezime učenika, razred
- naziv i adresu škole
- ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)

  • stručni suradnici školski knjižničari, sami ili u suradnji s učiteljem/predmetnim nastavnikom, odabiru tri najbolja rada iz svoje škole i prijavljuju svaki zasebno najkasnije do 17. travnja 2024. godine u ponoć, putem obrasca prijave.

Nagrade

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: 4. – 6. razreda osnovne škole, 7. – 8. razreda osnovne škole i 1. – 4. razreda srednje škole. Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po jedan najbolji rad u svakoj kategoriji na temelju uspješnoga odgovora na zadatak, stil, originalnost i maštovitost.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a stručni suradnici školski knjižničari od roditelja trebaju ishoditi suglasnost.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2024. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se 14. svibnja 2024. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Likovni radovi

Kao i ranijih godina, rado ćemo objaviti i likovne radove povezane s temom literarnog natječaja. Stručni suradnici školski knjižničari, sami ili u suradnji s učiteljem/predmetnim nastavnikom, mogu odabrati do tri najbolja rada iz svoje škole i skenirati ih ili fotografirati (vidi upute u obrascu) i također ih prijaviti do 17. travnja 2024. putem obrasca prijave.

Svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

  • ime i prezime učenika, razred
  • naziv i adresu škole
  • ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte) 

Likovni radovi bit će predstavljeni na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora i izloženi na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka, 14. svibnja 2024. u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a stručni suradnici školski knjižničari od roditelja trebaju ishoditi suglasnost.

 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr