OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

OBJAVLJENI REZULTATI NATJEČAJA LJEKOVITA LEKTIRA

Objava: 24.04.2021 | Admin

Prema propozicijama Natječaja, tročlano povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika organizatora, u sastavu: Vanja Jurilj (Hrvatska udruga školskih knjižničara), Goranka Braim Vlahović (Hrvatska udruga školskih knjižničara) i Iva Perković (Moderna vremena), odabralo je devet pobjedničkih radova, po tri u svakoj kategoriji:

 

  • Učenički radovi osnovnih škola (od 1. do 4. razreda)

Intervju s KnjiguškomPetra Štrok, Marta Žnidarić, Vita Zubić, Lea Sopek, Franka Ivanjko, Hana Šimunić − medijska skupina 4. b razreda Osnovne škole Ljudevit Gaj, Krapina, mentorica Suzana Pracaić

Ljekovita lektira, Franko Vočanec, 4. razred Osnovne škola Ivana Gundulića, Zagreb, mentorica Henrieta Herjavec Rubčić

Ja, hrabricaLota Periša, 1. razred Osnovne škola Grigor Vitez, Osijek, mentorica Marija Purgar

 

  • Učenički radovi osnovnih škola (od 5. do 8. razreda)

Lektira-songMirka Matuša Popović, 8. razred Osnovne škole Vladimir Bosnar, Stubičke Toplice, mentorica Blanka Doko

Miris knjigeEma Ivana Santini, 6. razred Osnovne škole Mladost, Zagreb, mentorica Iva Šišak

Put u Narniju kao lijek protiv usamljenosti i nesigurnosti u sebeEna Bagavac, 7. razred Osnovne škola Montovjerna, Dubrovnik, mentorica Hajdi Hajdić Vićan

 

  • Učenički radovi srednjih škola (od 1. do 4. razreda)

Starac i moreDalia Hamer, 4. razred Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec, mentorica Zlatka Grahovec Soldat

Lapurlatizam jagme ili Sapere audeEma Ugarković, 4. razred Hotelijersko turističke škole u Zagrebu, mentorica Dijana Jerković Križan

Moja najdraža knjigaTin Šmerek, 4. razred Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škola, Samobor, mentorica Marina Kornet, prof.

 

Obrazloženje

Velik broj pristiglih učeničkih radova ukazuje nam da kod učenika i njihovih mentora postoji zanimanje za pisanu riječ i svijest o velikom ljekovitom potencijalu knjige. Učenici svih uzrasta izražavali su se uglavnom u proznom obliku, ali primjetan broj radova pristigao je u obliku stiha od kojih su neki iznimno uspješni.

Svjesni smo činjenice da je ovogodišnja tema bila prilično zahtjevna jer je stavila propisane lektirne naslove u neočekivan kontekst knjiga koje mijenjaju život i liječe. Ipak, ima dosta naslova koji su se u učeničkim osvrtima često ponavljali i to ukazuje na činjenicu da se oni već godinama zasluženo nalaze na obaveznim lektirnim popisima i s razlogom imaju status književnih klasika: knjiga koja je najčešće spominjana kao ona koja mijenja život je Dnevnik Anne Frank, slijede ju Mali princStarac i moreNora… od dječjih klasika najspominjaniji je Lovrakov Vlak u snijegu, a kratkog djela iz prvog razreda osnovne škole Pale sam na svijetu prisjećaju se i poneki srednjoškolci.

Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti i dodatnu nagradu – za najbolji ulomak iz pristiglih radova! To je završni dio teksta Elise Marčinko iz Srednje talijanske škole u Rijeci o knjizi Bilješke jedne gimnazijalke, a govori upravo o onim osjećajima koje dobra knjiga i prava ljekovita lektira pobudi kod osjetljivog čitatelja: 

Sjećam se prvog puta kad sam zavirila pod korice te knjige, pamtim osjećaje koji su me zapljusnuli čitajući priču te gotovo obične gimnazijalke, koja se probija kroz život kako samo zna i umije. Valovi plača i smijeha, ljutnje i strepnje, sreće i nostalgije, pogađaju me poput plamenih jezika davno zaboravljene vatre.

Odjednom više nisam sama. Pored mene se redaju tisuće i tisuće likova. Junaci, princeze, zle vještice, cure mojih godina, stari učenjaci … svi koji su mi ikad pravili društvo u knjigama. I koji su postali dio mog života. Nerazdvojni dio mene, kao što se valovi ne mogu otkinuti od mora u kojem su rođeni.

Sad znam da nisam sama. Ni izgubljena. Ni napuštena. A ni bolesna. Jer su knjige uz mene, i oduvijek su bile. Jer me nikad neće ostaviti samu u uzburkanom moru moje svijesti. Jer sam uz knjige proživjela najljepše trenutke svog života. I jer je već netko osjećao isto što i ja, mislio isto što i ja, želio isto što i ja. Nisam više sama. A za to su zaslužne samo knjige.

 

Nagrade

Nagradu čini poklon-paket organizatora i partnera Noći knjige, a namijenjen je autorima radova i školskoj knjižnici čiji je knjižničar prijavio nagrađeni rad na Natječaj.

Dodjela nagrada i priznanja održat će se 10. lipnja s početkom u 12 sati u glavnoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

 

Zahvale

Zahvaljujemo svim sudionicima Natječaja, roditeljima, učiteljima i knjižničarima koji su ih podupirali i poticali na druženje s knjigom i, naročito, s lektirom.

Čestitamo nagrađenim učenicima i njihovim mentorima i knjižničarima!

 

Ljekovita lektira, Dora Hušnjak

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr