Marko Bruere Desrivaux – dubrovački književnik i diplomat :: Dubrovnik

Marko Bruere Desrivaux – dubrovački književnik i diplomat

Redovni |

Ove godine obilježava se 200. godišnjica smrti Marka Bruerevića Desriveauxa (177? – 1823.),"pohrvaćenog" pjesnika i diplomata. U Dubrovnik je došao u dječačkoj dobi kao sin francuskog konzula, obrazovao se u pijarističkoj školi i ubrzo svladao hrvatski jezik. Uz diplomatske i političke poslove, Bruerević se cijeli život bavio književnim radom, pišući prvo prigodnice, poslanice, pokladne pjesme, kolende, a kasnije i komediju "Vjera iznenada". Zapisivao je te na talijanski i francuski prevodio narodne pjesme, a prevodio je i latinske pjesnike te jednu Plautovu komediju. Zbog prihvaćanja svoje nove domovine, ljubavi prema narodnom jeziku i domaćim običajima, bio je vrlo cijenjen među dubrovačkim pjesnicima i plemićima.

" >

MJESTO:
Dubrovačke knjižnice ,
Od puča 6, Dubrovnik, 20000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 18:30
Kraj programa: 21.04.2023 u 19:30

RADNJA:

Ove godine obilježava se 200. godišnjica smrti Marka Bruerevića Desriveauxa (177? 1823.),"pohrvaćenog" pjesnika i diplomata. U Dubrovnik je došao u dječačkoj dobi kao sin francuskog konzula, obrazovao se u pijarističkoj školi i ubrzo svladao hrvatski jezik. Uz diplomatske i političke poslove, Bruerević se cijeli život bavio književnim radom, pišući prvo prigodnice, poslanice, pokladne pjesme, kolende, a kasnije i komediju "Vjera iznenada". Zapisivao je te na talijanski i francuski prevodio narodne pjesme, a prevodio je i latinske pjesnike te jednu Plautovu komediju. Zbog prihvaćanja svoje nove domovine, ljubavi prema narodnom jeziku i domaćim običajima, bio je vrlo cijenjen među dubrovačkim pjesnicima i plemićima.

SUDJELUJU:
Slavica Stojan

OSVRT:
U Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, Slavica Stojan, predsjednica Matice hrvatske ogranka u Dubrovniku, u petak 21. travnja 2023. održala je predavanje o Marku Bruereviću, pjesniku i diplomatu čija se 200. obljetnica smrti obilježava ove godine. ​​Marko Bruerević, poznat i kao Marc Bruere Desrivaux, bio je francuski književnik koji je svojim radom na četiri jezika dao značajan doprinos plurilingvizmu u hrvatskoj književnosti na prijelazu 18. u 19. stoljeće u Dubrovniku. Najpoznatiji je po svojim kolendama, koje su u to vrijeme bile najpopularniji oblik prigodničarske poezije u Dubrovniku. Iako su kolende bile prostodušan izraz privrženosti, prijateljstva i ljubavi, Bruerević ih je svojim toplim, duhovitim i iskrenim stilom podigao na razinu prave poezije. Njegove poslanice i kolende obiluju refleksijama o prijateljstvu, mladosti, ljepoti i ljubavi, a u njih je utkao elemente pučkog govora i folklorne baštine. Bruerevićeva poezija smatra se jednim od najboljih književnih ostvarenja u Dubrovniku na kraju Republike.OGANIZATOR:

Dubrovačke knjižnice (Narodna knjižnica)

Ulica od Puča 6, Dubrovnik, 20000

Marko Bruere Desrivaux – dubrovački književnik i diplomat

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr