Prednosti i nedostaci korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini :: Zagreb

Prednosti i nedostaci korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini

Redovni |

MJESTO:
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Središnja medicinska knjižnica,
Šalata 3, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 00:01
Kraj programa: 23.04.2023 u 23:59

RADNJA:

"Prednosti korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini: 
1) Poboljšanje dijagnostike: AI može poboljšati dijagnostiku različitih bolesti i stanja tako što može analizirati ogromne količine podataka, prepoznati uzorke i identificirati čak i najmanje promjene u uzorcima. 
2) Poboljšanje terapije: AI može pomoći u stvaranju prilagođenih terapija koje su optimizirane za pojedinačne pacijente. To se može postići uz pomoć analize velike količine podataka o pacijentovim osobinama, simptomima i genetici. 
3) Brže i preciznije procjene: AI može poboljšati brzinu i preciznost procjene stanja pacijenta, posebno u hitnim situacijama. 
4) Smanjenje pogrešaka u dijagnostici i liječenju: AI može smanjiti broj pogrešaka koje nastaju zbog ljudske pogreške, jer AI ima mogućnost analizirati ogromne količine podataka i identificirati uzorke koje su ljudima teško prepoznati. 

Nedostaci korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini: 
1) Nedostatak ljudskog konteksta: AI nema sposobnost shvaćanja konteksta pacijentovih životnih okolnosti i osobnih vrijednosti, što može dovesti do pogrešnih dijagnoza i tretmana. 2) Potencijalni nedostatak transparentnosti: AI može proizvesti rješenja koja su teška za ljudsko razumijevanje, a to može otežati razumijevanje i validaciju njihove ispravnosti. 
3) Ograničeno učenje: AI je ograničen učenjem koje se temelji na dostupnim podacima, što znači da AI može donositi odluke temeljene samo na onome što je već naučeno i ne može prilagoditi svoje rješenje u situacijama u kojima se događaju novi i neočekivani događaji. 
4) Pitanja privatnosti: AI prikuplja velike količine podataka o pacijentima, a to može dovesti do problema s privatnošću i sigurnošću podataka ako se ne primjenjuju strogi sigurnosni protokoli." 

Prednosti i nedostatke korištenja umjetne inteligencije u medicini nabrojala je upravo umjetna inteligencija jer je autor sažetka ChatGPT. A ako želite čuti što o tome kažu znanstvenici, priključite se Noći knjige u Središnjoj medicinskoj knjižnici i nemojte patiti od „nedostatka ljudskog konteksta“. Razgovor možete poslušati od 21. travnja na mrežnim i Facebook stranicama Središnje medicinske knjižnice (smk.mef.unizg.hr).

SUDJELUJU:
dr. sc. Anja Barešić, znanstveni suradnik, Institut Ruđer Bošković; Jan Homolak, dr. med., asistent, Medicinski fakultet, Zavod za farmakologiju; Josip Jukić, mag. ing. comp., asistent, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave; dr. sc. Andro Košec, viši asistent, Medicinski fakultet, Klinika za otorinolaringologiju KBC Sestre milosrdniceOGANIZATOR:

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Središnja medicinska knjižnica (Ustanova)

Šalata 3, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr