Noć knjige na FER-u: što se krije iza umjetne inteligencije? :: Zagreb

Noć knjige na FER-u: što se krije iza umjetne inteligencije?

Redovni |

MJESTO:
Fakultet elektrotehnike i računarstva,
Unska 3, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 18:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 20:00

RADNJA:

U Noći knjige 21. travnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu raspravljat ćemo o umjetnoj inteligenciji i njezinoj primijeni u kontekstu književnosti, umjetnosti, znanosti te obrazovanja, i to iz dvije perspektive: računalne znanosti te filozofije. Program se sastoji od dva predavanja te diskusije kojom ćemo zajednički pokušati donijeti zaključke o tome kako umjetnu inteligenciju najbolje iskoristiti za razvoj nekih novih vještina u stvaralaštvu, znanosti i umjetnosti. U sklopu programa posjetitelji će imati priliku upoznati se s robotom Pepperom te sudjelovati u robokvizu, a najvještiji sudionici bit će nagrađeni. Umjetna inteligencija je postala neizostavan dio naše svakodnevnice te smo njom neprestano okruženi. Stoga, prvim predavanjem naslova "Umjetna inteligencija oko nas" istaknut će se primjeri u kojima se susrećemo s umjetnom inteligencijom u svakodnevnom životu, posebice za područja za koje se donedavno smatralo da su svojstvena isključivo ljudima, kao što su umjetnost i znanost. Također, kroz predavanje će se pokušati demistificirati što je umjetna inteligencija i što zapravo stoji iza nje. 

Drugo predavanje naslova "Autorstvo nakon ChatGPT-a" donijet će nam etičko viđenje umjetne inteligencije s posebnim osvrtom na ChatGPT, javno dostupan i zasad besplatan računalni program koji koristi napredni sustav umjetne inteligencije za obradu i tvorbu informacija putem prirodnog jezika. Impresivna uspješnost ChatGPT-a, po izlasku krajem 2022. godine, obilježila je početak nove epohe u razumijevanju prirode i uloge autorstva u stvaralačkim djelatnostima, poput umjetnosti i znanosti, i odgojno-obrazovnim djelatnostima, poput učiteljstva i zanatstva. Zavidna sposobnost ChatGPT-a da koncipira i generira umjetnički i znanstveni materijal te rješava upite korisnika tek je početak zapanjujuće buduće upotrebljivosti, a potpuno nereguliran društveni sustav u kojem se kao usluga pojavio ne pobuđuje samo pitanja moralne dimenzioniranosti njegove upotrebe, na primjer, u pisanju priča, scenarija, seminarskih radova ili znanstvenih članaka, nego seže dublje, do temeljnog pitanja o ulozi i smislu umjetnika, znanstvenika, učitelja – ali i učenika – za suvremenog pojedinca i čovječanstvo. Program je namijenjen široj javnosti.

SUDJELUJU:
predavači: doc. dr. sc. Marko Đurasević, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva; doc. dr. sc. Luka Perušić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; moderatorica programa:
Branka Marijanović, mag. bibl., prof., voditeljica Središnje knjižnice FER-aOGANIZATOR:

Fakultet elektrotehnike i računarstva (Ustanova)

Unska 3, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr