Vječno lice s naslovnica – o lijepa, o draga, o slatka brigo :: Zagreb

Vječno lice s naslovnica – o lijepa, o draga, o slatka brigo

Redovni |

MJESTO:
Fakultet elektrotehnike i računarstva,
Unska 3, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2022 u 17:00
Kraj programa: 25.04.2022 u 23:00

RADNJA:

Uz pojam slobode najčešće vežemo izraze poput slobode mišljenja, slobode izbora te slobode govora. Suvremeno poimanje slobode mnogo je više od toga. Shvaćanje slobode zadire u domenu društvenog, političkog, pravnog, ekonomskog, znanstvenog, umjetničkog i filozofskog. Tako, na primjer, govorimo i o slobodnoj znanosti, slobodnim softverima, akademskoj slobodi i građanskoj slobodi, a tako i o mnogim drugim vrstama slobode. U vrijeme kad je svijet suočen s krizama i brojnim izazovima (klimatske promjene, pandemija, rat u Ukrajini, energetska kriza), temeljna pitanja slobode zapravo ne predstavljaju ništa novo, već otkrivamo da su krize koje se javljaju u društvu obrasci koji se ciklički ponavljaju kroz povijest. Dovodi li takvo ponavljanje do napretka? Je li riječ o transgeneracijskom nasljeđu ili možemo reći da se povijest jednostavno ponavlja? Možemo li pritom nešto naučiti iz prošlosti? 

U Noći knjige koja je 2022. godine posvećena pitanjima slobode, Središnja knjižnica FER-a slobodu pronalazi u časopisu. U analizi pojma slobode kroz prošlost i sadašnjost, upravo je popularnoznanstveni časopis korišten kao medij koji prenosi ključna pitanja slobode, dok naslovnice časopisa oblikuju vizualnu percepciju aktualnih tema – kako u prošlosti, tako i danas. Kroz grafički prikaz selekcije naslovnica časopisa New Scientist u Noći knjige 2022. godine, na FER-u predstavljamo izložbu postera na temu slobode. 

New Scientist britanski je popularnoznanstveni časopis koji se bavi temama povezanima s raznim aspektima znanosti i tehnologije. Izložba naziva "Vječno lice s naslovnica – o lijepa, o draga, o slatka brigo" izrađena je selekcijom naslovnica časopisa New Scientist iz razdoblja od 1970. do 2012. godine. Naslovnice predstavljaju teme usko vezane uz pojam slobode u širem smislu riječi. Lako se može uočiti da se glavne teme tog časopisa tijekom nekoliko desetljeća ponavljaju te da su one obrađene u ranim sedamdesetima itekako aktualne i danas. U fokusu su uredničke politike, ista ljudska strahovanja i iste žudnje – pitanja povezana s pravom na život, slobodu i osobnu sigurnost. 

Izložba će biti postavljena u auli FER-a od 22. do 25. travnja 2022. godine, gdje će kroz niz postera biti predstavljeno šezdeset naslovnica podijeljenih u 2 tematske skupine: "Politika, društveno uređenje i nuklearna sigurnost" te "Ekologija i zdravlje".

 

SUDJELUJU:
studenti i osoblje FER-a, šira javnostOGANIZATOR:

Fakultet elektrotehnike i računarstva (Ustanova)

Unska 3, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr