Umjetna inteligencija i/ili čovjek :: Zagreb

Umjetna inteligencija i/ili čovjek

Redovni |

MJESTO:
Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG ,
Kneza Ljudevita Posavskog 10, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 08:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 10:00

RADNJA:

Učenici petoga razreda OŠ Poliklinike SUVAG u Knjižnici Poliklinike SUVAG sudjelovat će u programu koji su osmislili knjižničar i nastavnice informatike, hrvatskoga jezika i likovne kulture. Na radionici, čija je tema umjetna inteligencija i robotika, učenike će se potaknuti na promišljanje o tome mogu li roboti posve učinkovito i adekvatno zamijeniti ljude te će se razmatrati koje su pozitivne, a koje negativne strane robotike i automatizacije. Učenicima će se predstaviti chatbot sustav – chat umjetne inteligencije. Svaki će učenik postaviti pitanje iz područja jezika, književnosti (lektire) ili znanosti te će se potom analizirati odgovori uz pomoć knjižničara, nastavnice informatike i nastavnice hrvatskoga jezika. Radionica će završiti kratkim kvizom kojim će se provjeriti usvojenost osnovnih znanja o umjetnoj inteligenciji. Na radionici će biti predstavljen i plakat iz područja robotike koji će učenici prethodno izraditi uz vodstvo nastavnice likovne kulture.

SUDJELUJU:

OSVRT:
Učenici petog A i petog C razreda Osnovne škole Poliklinike SUVAG u Knjižnici Poliklinike SUVAG sudjelovali su u programu u povodu Noći knjige 2023. koji su osmislili knjižničar i nastavnice informatike, hrvatskog jezika i likovne kulture. Radionica je održana 21. travnja 2023. od 8:30 do 9:30. Na radionici, čija je tema umjetna inteligencija i robotika (ujedno i središnja zadana tema Noći knjige), učenike se potaknulo na promišljanje o tome mogu li roboti posve učinkovito i adekvatno zamijeniti ljude te na razmatranje pozitivnih i negativnih strana robotike i automatizacije. Nakon kratkog uvoda, učenicima smo predstavili chatbot sustav GPT – chat umjetne inteligencije. Svaki je učenik postavio pitanje iz područja jezika, književnosti (lektire) ili znanosti te smo potom analizirali odgovore tražeći eventualne netočne informacije uz pomoć knjižničara. Učenici su postavili niz zanimljivih pitanja od kojih izdvajamo: Od čega je i kada umro Nikola Tesla? Zašto je potonuo brod Titanic? Što znamo o knjizi "Vlak u snijegu"? Koja je najstarija knjiga na svijetu? Koja je najpoznatija knjižnica na svijetu?
Učenicima smo na kraju radionice predstavili i Quick, draw! – Googleovu online igru koja koristi umjetnu inteligenciju da pogodi što crteži igrača predstavljaju. Svaki je učenik imao priliku kroz jedan crtež zabaviti se uz ovu igru.
Na radionici je predstavljen i plakat iz područja robotike koji su učenici prethodno izradili uz vodstvo nastavnice likovne kulture.OGANIZATOR:

Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG (Ustanova)

Kneza Ljudevita Posavskog 10, Zagreb, 10000

Umjetna inteligencija i/ili čovjek

Umjetna inteligencija i/ili čovjek

Umjetna inteligencija i/ili čovjek

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr