Ukrajini s ljubavlju :: Split

Ukrajini s ljubavlju

Redovni |

MJESTO:
II. gimnazija Split,
Teslina 10, Split, 21000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 25.04.2022 u 18:30
Kraj programa: 25.04.2022 u 19:30

RADNJA:

S obzirom na to da je tema Noći knjige "sloboda", želimo pridonijeti ukrajinskoj borbi za slobodu. Njihovu smo agoniju prošli i razumijemo ih, ali malo znamo o njihovoj povijesti i kulturi. Odlučili smo istražiti jezične spone Ukrajine i Hrvatske, upoznati se s ukrajinskim piscima i njihovim djelima, posebno onima koji se bave antiratnom tematikom.

Program će sadržavati nekoliko razina:

1. Istraživanja o počecima pismenosti u Ukrajini i sličnosti s Hrvatskom. Rezultati istraživanja bit će predstavljeni u Noći knjige pod nazivom "Glagoljica naša zajednička".

2. Ukrajinski pisci: biografije, prikaz djela.

3. Čitanje antiratne poezije.

SUDJELUJU:
učenici različitih generacija, profesori hrvatskog jezika i školska knjižničarka

OSVRT:
UKRAJINI S LJUBAVLJU

Noć knjige održana je 25. travnja u školskoj knjižnici. Potaknuti političkim i društvenim zbivanjima u Europi, sudionici projekta "Ukrajini s ljubavlju" odlučili su održati izlaganje o modernističkim i suvremenim autorima ukrajinske književnosti.

Svakodnevno svjedočimo tragičnim zbivanjima u Europi, ratnim stradanjima, palim i izgorjelim gradovima, zbog čega nam je cilj bio ukazati na važnost pisane riječi koja, unatoč svemu, živi i živjet će dalje. Umjetnost pisane riječi ostat će zauvijek spomen na sve one koji su svojim stvaralačkim duhom, ali i političkim djelovanjem, doprinijeli u očuvanju ukrajinskog jezika i identiteta.

U projektu su sudjelovale učenice 1.b razreda (Luči Sunko, Marta Gulišija, Sara Polić, Nikolina Kajić) i učenice 3.e razreda (Kiara Rogač, Ela Dlaka, Paula Katić, Nikolina Topić, Sara Šimundić) pod vodstvom mentorica Mije Amižić i Nede Galić.

Učenice prvog razreda izložile su najveća imena ukrajinske modernističke lirike. Riječ je o klasicima i utemeljiteljima moderne ukrajinske književnosti. Učenice trećea razreda istražile su najpoznatije suvremene autore, njihova najpoznatija djela i prijevode tih djela na hrvatski jezik.

Profesor Ivan Bošnjak svojim je glazbenim umijećem pridonio ovogodišnjoj manifestaciji.

Posebno hvala školskoj fotografkinji Miji Milković na uhvaćenim trenutcima! Hvala svim sudionicima projekta, zainteresiranim učenicima i profesorima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

Mia Amižić, prof.OGANIZATOR:

II. gimnazija Split (Ustanova)

Nikole Tesle 10, Split, 21 000

Ukrajini s ljubavlju

Ukrajini s ljubavlju

Ukrajini s ljubavlju

Ukrajini s ljubavlju

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr