Od Vesne i Peruna do Vesne Parun iliti O slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest :: Virovitica

Od Vesne i Peruna do Vesne Parun iliti O slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest

Redovni |

Predstavljanje nagrađenih eseja srednjoškolaca na zadanu temu. Natječaj će raspisati knjižnični Klub mladih "O pisanju i svemu pomalo".

" >

MJESTO:
Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica,
Trg bana Josipa Jelačića 5, Virovitica, 33000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 24.04.2022 u 18:00
Kraj programa: 24.04.2022 u 19:30

RADNJA:

Predstavljanje nagrađenih eseja srednjoškolaca na zadanu temu. Natječaj će raspisati knjižnični Klub mladih "O pisanju i svemu pomalo".

SUDJELUJU:
mladi korisnici Knjižnice

OSVRT:
U organizaciji Kluba mladih u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 24. travnja je, u povodu Noći knjige, održana prezentacija eseja na temu "Od Vesne i Peruna do Vesne Parun iliti O slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest". Predstavljeno je 12 eseja, a najbolji su nagrađeni prigodnim poklonima.

Naime, da bi mladi mogli pisati o slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest, osmišljena je tema koja im je to omogućila te je ujedno obilježena obljetnica rođenja Vesne Parun.

– Organizirali smo natječaj "Od Vesne i Peruna do Vesne Parun iliti O slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest". Naziv je upravo takav jer smo htjeli napraviti presjek da mladi mogu pisati o slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest. Naime, ove godine slavimo 100. obljetnicu rođenja Vesne Parun, a značenje njezinog imena je slavenska božica proljeća, dok je Perun bio vrhovni slavenski bog. Zapravo je sve logički povezano, obilježavamo obljetnicu suvremene hrvatske književnice, Perun i Parun su slične riječi pa smo tako sve i povezali u jednu cjelinu – objasnila je Mirjana Kotromanović, voditeljica stručno-znanstvenog odjela i informacijsko-posudbene službe.

Stručni žiri, kojeg su uz djelatnice Knjižnice činile Ivana Vlaisavljević iz Tehničke škole Virovitica i Andrea Grdenić iz Katoličke klasične gimnazije iz Virovitice, imao je pune ruke posla i kako ističu, nije bilo nimalo lagano. Velik odaziv mladih, najkritičnije skupine koja najmanje čita, pozitivno je iznenadio žiri te su kroz Klub mladih Virovitica uspjeli doprijeti upravo do te skupine i njihovih skrivenih talenata, ističe žiri.

Između 12 pristiglih raznovrsnih eseja odabrana su 4 najbolja, dva od strane žirija, a dva od strane publike. Prva dva mjesta osvojili su Marko Vidić i Karla Puž, a druga dva Niko Abramović i Tea Oštrić.
Leo Crvenka, novinarOGANIZATOR:

Gradska knjižnica i čitaonica Virovitica (Narodna knjižnica)

Trg bana Josipa Jelačića 5, Virovitica, 33000

Od Vesne i Peruna do Vesne Parun iliti O slobodi izražavanja i stvaranja kroz povijest

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr