CSI – H2O :: Zagreb

CSI – H2O

Redovni |

MJESTO:
Državni hidrometeorološki zavod,
Grič 3, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2017 u 18:35
Kraj programa: 21.04.2017 u 18:50

RADNJA:

Koliko vremena treba kapi kiše da se pojavi na planinskom izvoru Žumberka? Kojim putem je tamo došla i što je sve radila putem? Dinarski krš je dom i posebnim stanovnicima koji su preživjeli nestanak mora; tko su i zašto su posebni? I kakve to ima veze sa speleologijom i prognozama poplava?

SUDJELUJU:
Tatjana Vujnović

OSVRT:
Saznali smo da zmajevi postoje i još upoznali astronaute Cerovačke špilje!

Dinarski špiljski školjkaš Congeria kusceri Bole, 1962 - jedini je podzemni školjkaš na svijetu. Tercijarni je relikt, odnosno ostatak faune koja je živjela u tercijaru i preživjela do današnjih dana spustivši se u podzemlje. Tako je odoljela promjenama na površini zbog kojih su druge vrste roda Congeria izumrle. Cijeli rod smatrao se izumrlim, sve dok 1934. godine nisu pronadene ljušture tih školjkaša u izvoru Stinjevac kod Vrgorca u Dalmaciji. Na temelju njih je slovenski malakolog Ljudevit Kušcer pretpostavio da Congeria živi u dubinama podzemlja. No, prve žive primjerke pronašao je Jože Štirn u ponoru Žira na Popovu polju u Hercegovini. Tek je 1962. godine slovenski malakolog Jože Bole opisao novu vrstu Congeria kusceri. (Autor fotografije i teksta: http://www.hbsd.hr/SkupineZ_skoljkasi.html)

ČOVJEČJA RIBICA, Proteus anguinus (Linnaeus, 1766) - Čovječja ribica repati je vodozemac koji naseljava tekućice i ujezerene vode krškog podzemlja bogate špiljskim vodenim beskralješnjacima, koji joj služe kao hrana. Svojom voljom nikada ne napušta podzemne vode, no ponekad ih voda izbacuje na površinu uslijed jakih kiša ili otapanja snijega, te je još uvijek nepoznato da li nakon toga uspijevaju pronaći put natrag u špilju. Čovječja ribica endem je dinarskog krša i naseljava uski priobalni pojas od Slovenije do Crne Gore. U Hrvatskoj naseljava špilje i ponore krških polja na području od Istre do Dubrovnika. Čovječje ribice 1689. prvi spominje slovensko-austrougarski prirodoslovac Johann Weikhard von Valvasor koji piše da ih je lokalno stanovništvo, kada bi ih bujice izbacile na površinu, smatralo mladuncima zmajeva. (Autor fotografije:Branko Jalžić)

Cerovački astronauti, 2014. (Autor fotografije: SDK, 2014.)OGANIZATOR:

Državni hidrometeorološki zavod (Ustanova)

Ravnice 48, Zagreb, 10000

CSI – H2O

CSI – H2O

CSI – H2O

CSI – H2O

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr