U NOĆI KNJIGE VIŠE OD 1150 PROGRAMA ZA SVE UZRASTE

U NOĆI KNJIGE VIŠE OD 1150 PROGRAMA ZA SVE UZRASTE

Objava: 12.04.2024 | Admin

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske. Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

Noć knjige u parkovima, dvorcima, autobusima, arheološkim lokalitetima, čak i zatvorima

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Na autobusnoj liniji Solin – Split čitat će se Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, a u zagrebačkoj uspinjači učenici i profesori V. gimnazije interpretirat će Matoševe tekstove uz pratnju glazbenih instrumenata. Učenici i građani družit će se s knjigom na arheološkom lokalitetu Amfiteatar u Saloni, obilazit će kvartovske kladionice i kockarnice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo njihovom blizinom školi, rješavat će zagonetke u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te osvajati vrijedne nagrade. U ovogodišnjoj Noći knjige čitat će se na kopnu i na otocima – uz Krk, Rab, Hvar, Korčulu, Mljet, Prvić, Zlarin i druge otoke, prvi put Noći knjige pridružilo se Lastovo.

U brojnim programima sudjelovat će poznati književnici, psiholozi, umjetnici, slikari, glumci, glazbenici i drugi kreativci, a među njima i popularni psiholog Ali Fenwick, Jasminka Petrović, Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Damir Karakaš, Edo Popović, Ivica Ivanišević, Robert Perišić, Arijana Čulina, Igor Beleš, Boris Senker, Nora Verde, Julijana Adamović, Hrvoje Kovačević, Sanja Lovrenčić, Enes Kišević, Jasminka Tihi-Stepanić, Vanja Spirin, Drago Hedl, Zlatko Gall, Đorđe Matić, Stipe Božić, Aleksandar Stanković, Anđa Marić, Robert Kurbaša, Korado Korlević, Krešimir Mišak, Ljubica Uvodić-Vranić, Zoran Vakula i dr.

U Zagrebu poznate pripovjedačice Josipa Šiklić, Iva Silla i Gornjogradske coprnice organiziraju prigodne tematske ture, a u Splitu će Božidarka Šćerbe Haupt povesti građane u Šetnju s Markantunom de Dominisom.

Organizacijski odbor Noći knjige 23. travnja od 19 sati u suradnji s Hrvatskim kviz savezom u PriMarius Craft Oaza Tap Roomu priprema pak knjiški pub kviz i druženje uz Skeptike u pubu.

Kao uvod u ovogodišnju spektakularnu Noć knjige 20. travnja na zagrebačkome Zrinjevcu prometovat će Žarkov električni tramvaj ­– ŽET, a najmlađim građanima darovat će se i izdanja nakladnika Naša djeca.

Prodajne akcije

Na Noć knjige i ove će se godine nadovezati maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 28. travnja 2024. I mnoge će knjižnice omogućiti rasprodaju otpisanih knjiga, povrat građe bez zakasnine ili darovati besplatnu članarinu.

Na HRT-u tjedan posvećen knjizi i apokalipsi

Na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije emitirat će se tri specijalne emisije o temi apokalipse u kojima gostuju filozof Srećko Horvat, meteorologinja i klimatologinja Lidija Srnec i profesor na Fakultetu političkih znanosti Robert Mikac, a cijeli će tjedan na HRT-u biti posvećen knjizi s premijernim prikazivanjem dokumentarca o Antunu Šoljanu, filmskim maratonom o apokalipsi i drugim prigodnim sadržajima.

Noć knjige i u znaku humanitarnih akcija

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Svečano otvorenje 23. travnja u podne u NSK s najnovijim rezultatima čitalačkih navika Hrvata

Na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK bit će predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Na otvorenju će sudjelovati ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore Slavko Kozina i Tamara Kraus iz agencije KARIKA koja nedostaje, a bit će proglašeni i rezultati literarnog natječaja koji je pod nazivom Svijet kao začarana šuma u osnovnim i srednjim školama provela Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Pridružite se ovogodišnjoj Noći knjige!

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore, a medijski su pokrovitelji manifestacije Hrvatska radiotelevizija, 24 sata, Večernji list i Vida TV.

Organizatori Noći knjige Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreb, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara zahvaljuju svima koji su poduprli manifestaciju te pozivaju sve građane da 23. travnja pronađu program za sebe i pridruže se slavlju knjige i čitanja.
 

Vizuali i društvene mreže

Vizuali Noći knjige 2024. dostupni su u rubrici Promo&Press, a promotivni video na Youtube kanalu.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na Facebook stranici Noći knjige te na Instagramu jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.

 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr