Sci-Fi – između fikcije i zbilje :: Zagreb

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Redovni |

MJESTO:
I. tehnička škola Tesla,
Klaićeva 7, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 17:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 19:00

RADNJA:

Avioni, televizija i internet su dio naše svakodnevice, a roboti za osobnu upotrebu i umjetna inteligencija polako, ali sigurno, postaju njezin dio. Mašta pisaca poput Julesa Vernea ili Isaaca Asimova često je nadmašivala tehnološku svakidašnjicu minulih vremena i dala ideje koje su danas stvarnost. Koliko je znanstvena fantastika (eng. Science fiction ili Sci-fi) poticaj u tehnološkom razvoju? Možda pisci sci-fi literature znaju nešto više od drugih? Gdje su granice mašte, a gdje znanosti? Zašto se češće piše o distopiji nego o utopiji budućeg društva?

Odgovore na ova zanimljiva pitanja saznajte na tribini ''Sci-fi – između fikcije i zbilje'' koja će se održati u I. tehničkoj školi Tesla. Sugovornici su Dalibor Perković, pisac sci-fi romana ("Sva krv čovječanstva", 2005.) i Mirko Karas, predsjednik Društva za znanstvenu fantastiku – SFera.

SUDJELUJU:
Dalibor Perković i Mirko Karas

OSVRT:
Program 'Književnost, znanost i fantastika' povodom obilježavanja manifestacije Noć knjige 2023. u I. tehničkoj školi Tesla obilovao je događanjima koja su zaista zainteresirala učenike i nastavnike. Krenuli smo s radionicom dadaističke i blackout poezije na kojoj su učenici pokazali svoju kreativnu stranu. Članci iz starih novina i časopisa postajali su nova prozna djela, a Nazorove pjesme sa stranica starih zbirki dobile su novo značenje. Tko bi rekao da tehničari mogu biti i pjesnici?
Slijedio je Kviz ''ChatGPT što znaš o književnosti u suradnji s projektom KGZ-a 'Kroz knjižnicu do mature' namijenjen trećim i četvrtim razredima. Učenici su u opuštenoj atmosferi uz grickalice i sok testirali svoje znanje na pitanjima vezanim uz hrvatski jezik, književnost ali i opću kulturu. Ugodno i korisno u isto vrijeme. Za vrijeme kviza koji se održavao u školskoj knjižnici/čitaonici, za prve i druge razrede profesorica fizike Vanja Vučinić je održala zanimljivo predavanje pod naslovom Fizika superjunaka. Došao je veliki broj zainteresiranih učenika i kolega nastavnika, koji su dupkom popunili veliku dvoranu. Teško ćete gdje čuti koliko cheeseburgera treba pojesti Flash da bi imao energije trčati ''samo'' 1% brzine svjetlosti.
U 17 sati, kao glavni događaj je bila organizirana tribina 'SCI-FI – između fikcije i zbilje'. U velikoj dvorani ugostili smo Dalibora Perkovića, pisaca SF romana i Mirka Karasa, autora SFeraKonske zbirke koji su u društvu učenika voditelja tribine diskutirali o svim zanimljivostima koje donosi Znanstvena fantastika kao jedan od najpopularniji žanrova književnosti. Puna dvorana, puno pitanja za goste od strane učenika i na kraju tribine dugo druženje s gostima tribine znak su odlično pogođenog književnog žanra koji se predstavio ovogodišnje Noći knjige u našoj školi.OGANIZATOR:

I. tehnička škola Tesla (Ustanova)

Klaićeva 7, Zagreb, 10000

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Sci-Fi – između fikcije i zbilje

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr