Prednosti i nedostaci korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini :: Zagreb

Prednosti i nedostaci korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini

Redovni |

MJESTO:
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Središnja medicinska knjižnica,
Šalata 3, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 00:01
Kraj programa: 23.04.2023 u 23:59

RADNJA:

"Prednosti korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini: 
1) Poboljšanje dijagnostike: AI može poboljšati dijagnostiku različitih bolesti i stanja tako što može analizirati ogromne količine podataka, prepoznati uzorke i identificirati čak i najmanje promjene u uzorcima. 
2) Poboljšanje terapije: AI može pomoći u stvaranju prilagođenih terapija koje su optimizirane za pojedinačne pacijente. To se može postići uz pomoć analize velike količine podataka o pacijentovim osobinama, simptomima i genetici. 
3) Brže i preciznije procjene: AI može poboljšati brzinu i preciznost procjene stanja pacijenta, posebno u hitnim situacijama. 
4) Smanjenje pogrešaka u dijagnostici i liječenju: AI može smanjiti broj pogrešaka koje nastaju zbog ljudske pogreške, jer AI ima mogućnost analizirati ogromne količine podataka i identificirati uzorke koje su ljudima teško prepoznati. 

Nedostaci korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini: 
1) Nedostatak ljudskog konteksta: AI nema sposobnost shvaćanja konteksta pacijentovih životnih okolnosti i osobnih vrijednosti, što može dovesti do pogrešnih dijagnoza i tretmana. 2) Potencijalni nedostatak transparentnosti: AI može proizvesti rješenja koja su teška za ljudsko razumijevanje, a to može otežati razumijevanje i validaciju njihove ispravnosti. 
3) Ograničeno učenje: AI je ograničen učenjem koje se temelji na dostupnim podacima, što znači da AI može donositi odluke temeljene samo na onome što je već naučeno i ne može prilagoditi svoje rješenje u situacijama u kojima se događaju novi i neočekivani događaji. 
4) Pitanja privatnosti: AI prikuplja velike količine podataka o pacijentima, a to može dovesti do problema s privatnošću i sigurnošću podataka ako se ne primjenjuju strogi sigurnosni protokoli." 

Prednosti i nedostatke korištenja umjetne inteligencije u medicini nabrojala je upravo umjetna inteligencija jer je autor sažetka ChatGPT. A ako želite čuti što o tome kažu znanstvenici, priključite se Noći knjige u Središnjoj medicinskoj knjižnici i nemojte patiti od „nedostatka ljudskog konteksta“. Razgovor možete poslušati od 21. travnja na mrežnim i Facebook stranicama Središnje medicinske knjižnice (smk.mef.unizg.hr).

SUDJELUJU:
dr. sc. Anja Barešić, znanstveni suradnik, Institut Ruđer Bošković; Jan Homolak, dr. med., asistent, Medicinski fakultet, Zavod za farmakologiju; Josip Jukić, mag. ing. comp., asistent, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zavod za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave; dr. sc. Andro Košec, viši asistent, Medicinski fakultet, Klinika za otorinolaringologiju KBC Sestre milosrdnice

OSVRT:
Razgovor "Prednosti i nedostaci korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini" održao se u Središnjoj medicinskoj knjižnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sudjelovali su dr. sc. Anja Barešić, dr. sc. Jan Homolak, Josip Jukić, mag. ing. comp., dr. sc. Andro Košec, prof. dr. sc. Mirza Žižak, doc. dr. sc. Lea Škorić i prof. dr. sc. Jelka Petrak. Uporaba umjetne inteligencije u medicini promatrana je kroz tri tematske okosnice, a to su: 1) transfer naprednih tehnologija, temeljenih na umjetnoj medicini, u kliničku medicinsku praksu, 2) potencijali umjetne inteligencije u poučavanju medicine na visokim učilištima i njezina uloga u trajnoj medicinskoj edukacija već diplomiranih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, 3) uporaba umjetne inteligencije u akademskom pisanju.

Kao zaključak razgovora istaknuta je iznimna potreba za edukacijom o umjetnoj inteligenciji s obzirom na to da je samo pitanje vremena kad će ona postati integralan dio naše svakodnevice. Nove tehnologije izazivaju golem interes u široj javnosti kreirajući ponekad i nerealnu percepciju da je riječ o svemogućim alatima. Njihove blagodati svakako treba iskoristiti, ali i biti svjestan izazova koje donose, a to se može jedino ako će ljudi znati ispravno ocijeniti tehnologiju kojom se koriste i kritički prosuđuju rezultate koje su pomoću nje generirali.

Snimku razgovora, trajno pohranjenu u Digitalnom repozitoriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu "Dr Med", pogledajte na adresi: https://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:105:613601OGANIZATOR:

KGZ - Gradska knjižnica (Narodna knjižnica)

Starčevićev trg 6, Zagreb, 10000

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Središnja medicinska knjižnica (Ustanova)

Šalata 3, Zagreb, 10000

Prednosti i nedostaci korištenja umjetne inteligencije (AI) u medicini

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr