Zaigrana Noć knjige :: Pojatno

Zaigrana Noć knjige

Redovni |

MJESTO:
Dječji vrtić Smokvica ,
M. Gupca 92, Pojatno, 10294

VRIJEME:
Početak programa: 24.04.2017 u 18:00
Kraj programa: 24.04.2017 u 21:00

RADNJA:

U prostorima vrtića ugostit ćemo roditelje i djecu. U sklopu teme odgajatelji će predstaviti slikovnice i kraće priče koje će biti posuđene iz gradske knjižnice u Zaprešiću. U suradnji s roditeljima i vođeni idejama djece izrađivat će se različiti tipovi slikovnica. Tijekom događanja djeci će biti predstavljene različite igre za razvoj predčitalačkih vještina koje će im biti dostupne tijekom cjelokupnog događanja.

SUDJELUJU:
odgajatelji, roditelji i djeca dječjeg vrtića "Smokvica"

OSVRT:
Noć knjige u našem vrtiću zamislili smo kao šetnju kroz „stanice" aktivnosti. Roditelji s djecom kretali su se vrtićem i rješavali zadatak po zadatak. Prva stanica je bila „Izvlačimo i imenujemo slovo“. Slova sašivena od tkanine stavljena su u kutiju, a dijete izvlači, opipa i imenuje ga. Zatim plakat s poklopcima, a ispod svakog poklopca je jedno slovo abecede. Dijete treba imenovati riječ na to slovo, pokazati stvar u sobi na to slovo ili ime prijatelja koje počinje tim slovom. Mlađoj djeci je ova igra bila nešto teža jer ne poznaju sva slova, ali su predškolci bez problema odradili i naravno prvo su se sjetili imena svojih prijatelja i mama.

„Žabica u Zemlji slova“ zamišljena je tako da su na podu krugovi sa slovima, a na zidu cijela abeceda redom napisana. Dijete skače redom od slova A do slova Ž. Ova igra se pokazala vrlo zanimljiva i dinamična tako da su se neki vraćali i po nekoliko puta odraditi zadatak, kao mali predah između ostalih stanica.

Ponuđen je memory i slagalica „Slovo“. Slagalica je jednostavna, svako slovo ima svojeg para, a treba ih spojiti u obliku puzzla. Ovdje su koliko smo primjetili roditelji jako uživali, a djetetu nije bilo problem naći par jer su slika i slovo bili i bojama povezani. „Vrećica iznenađenja“ imala je puno malih predmeta (životinjice, cvjetiće, autići, kamenčići...), a dijete dok izvlači predmet po predmet smišlja i govori svoju priču. Roditelj zapisuje, a nakon toga dijete može prenijeti na papir i napraviti svoju slikovnicu. Ova aktivnost bila im je posebno zanimljiva, na neki način čarobna i puna iščekivanja. Nitko nije znao koliko predmeta i što se točno unutra nalazi. A povezati sve u jednu priču predstavljao je dodatni izazov.

Pomoć prije izrade slikovnice je i aktivnost nazvana „Ispričaj priču po sličicama“. Ponuđene su tri serije sličica u nizu, a dijete govori što vidi na njima. Također su ponuđeni papiri i olovke da roditelj zapisuje.

Stanica „ Pričam ti priču“ sadrži mnogo raznovrsnih i kvalitetnih slikovnica, knjiga, enciklopedija... Roditelj je pozvan da se opusti i uživa listajući i čitajući slikovnice sa svojim djetetom.

Aktivnost „Magnetna ploča i slova“ bila je posebno zanimljiva najmlađima. Na ploči su ponuđene riječi s odgovarajućom sličicom. Dijete s pojedinačnim slovima na magnetu prepisuje riječ koju vidi. Jedan dečkić je proveo više od pola sata tamo, a kad bi ga i mama uspjela usmjeriti na nešto drugo on se uporno vraćao.

Na završnim stanicama ponuđena je izrada slikovnica. Mogli su birati između oblika harmonike, smotak ili jednostavan način izrade uobičajenog oblika. Jednostavan način uobičajenog oblika ih je jako iznenadio jer nisu očekivali da u par poteza A4 papir može postati slikovnica, kao prava mala knjižica. Dosta djece se odlučilo na harmoniku zbog njezinog atraktivnog izgleda i velike površine za crtanje i pisanje.

Cijelo druženje bilo je veselo, ugodno, praćeno zabavom i smijehom. Roditelji su se zadržali i duže od planiranog, a na kraju se zahvalili na trudu i izrazili želju da se sljedeće godine opet ponovi. Djeca su otišla kući zadovoljna, puna dojmova i kao uspomenu ponijela kući knjižicu s nazivima „stanica“ koje su prošla popraćena raznim žigićima koje su si sami stavljali i naravno sa svojom slikovnicom koju su zajedno s roditeljem napravili.

U Dv Smokvica, područni objekt Luka, 26. travnja održalo se događanje pod nazivom „Noć knjige“. U suradnji s roditeljima i djecom iz Dječjeg vrtića Smokvica, obilježili smo događanje uz mnoštvo igara i aktivnosti vezanih uz slova, igre slovima i čitanje. Kako bi kod djece potaknuli što veću želju za čitanjem, uključili smo roditelje kao direktne sudionike u procesu odgojno-obrazovnog rada na individualnoj razini. Najveći dojam na djecu i roditelje ostavio je centar za izradu slikovnica obogaćen materijalima za djetetovo slobodno izražavanje. Roditelji su bili ugodno iznenađeni činjenicom da je njihovo dijete sposobno zamisliti i izmisliti čitavu priču zajedno s njenim pripadajućim likovima, da je radnja priče kompleksna, ali s mnogo svakodnevnih realnih elemenata s kojima se djeca susreću svakoga dana.Pokaži moju lokaciju

OGANIZATOR:

Dječji vrtić Smokvica (Ustanova)

M. Gupca 92, Pojatno, 10294

Zaigrana Noć knjige

Zaigrana Noć knjige

Zaigrana Noć knjige

Zaigrana Noć knjige

Zaigrana Noć knjige

Zaigrana Noć knjige

Zaigrana Noć knjige

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travanj - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr