Ekologija Indijanaca :: Zagreb

Ekologija Indijanaca

Redovni |

MJESTO:
Nova Akropola Zagreb,
Ilica 36/I, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2022 u 19:30
Kraj programa: 22.04.2022 u 21:30

RADNJA:

U povodu Noći knjige, koja se ove godine datumski isprepliće s Danom planeta Zemlje, Nova Akropola organizira predavanje „Ekologija Indijanaca“ i predstavljanje knjiga: „Djetinjstvo indijanskog dječaka“ Charlesa A. Eastmana i "Crni Los govori" Johna G. Neihardta. 

Knjiga "Crni Los govori", prvi put objavljena 1932. godine, jedno je od temeljnih djela o životu i vjerovanju sjevernoameričkih Indijanaca. Neihardt je tridesetih godina prošlog stoljeća dolazio u rezervat Oglala Siouxa u potrazi za materijalom za svoj klasični epski rad o povijesti Zapada. S vremenom je upoznao mnoge Oglala Siouxe, čuo mnoge priče i prikupio pregršt informacija, no želio je upoznati nekog vrača kojeg bi nekako pokušao navesti da govori o dubljem, duhovnom značenju događaja kojima su svjedočili. Put ga dovodi do Crnog Losa, starog vrača koji u Neihardtu prepoznaje čovjeka željnog učenja, onog koji pokušava proniknuti u tajne života i prirode, zbog čega mu vrač spremno prepričava svoje vizije i kroz mnoge priče prenosi sva ona znanja koja je sam baštinio od svojih predaka…. 

Charles A. Eastman je rođen u narodu Siouxa. U svojom djelu „Djetinjstvo indijanskog dječaka“ pisao je o načinu života svojeg naroda, običajima, predajama, odnosu prema prirodi, ljekovitom bilju i životinjama: „Meni kao dječaku, ova divljina je bila pravi raj. Bila je to zemlja izobilja. Nismo, dakako, imali luksuz civilizacije, ali smo imali svu udobnost i luksuz Prirode…“ 

Ulaz na predavanje je besplatan.

SUDJELUJU:OGANIZATOR:

Kulturna udruga Nova Akropola (Ostalo)

Ilica 36/I, Zagreb, 10 000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr