Hrvatski biografski leksikon – životi i djela poznatih, ali i zaboravljenih :: Zagreb

Hrvatski biografski leksikon – životi i djela poznatih, ali i zaboravljenih

Redovni |

MJESTO:
Knjižara Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža,
Frankopanska 24, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2022 u 08:00
Kraj programa: 22.04.2022 u 18:00

RADNJA:

Leksikografski zavod Miroslav Krleža na hrvatskoj je petostoljetnoj leksikografskoj tradiciji sagradio djelo koje može stajati uz bok najvećim europskim i svjetskim ostvarenjima. Već 70 godina sustavno prikuplja, obrađuje i predstavlja činjenice i spoznaje o pojavama, pojmovima i osobama iz prošlosti i suvremenosti te na taj način pridonosi kulturi, znanju i općoj naobrazbi naše zajednice. Njegova su izdanja pouzdana i na prepoznatljiv način tumače činjenice iz hrvatske baštine i aktualne zbilje. 

U povodu Noći knjige u Leksikografskoj knjižari i na društvenim mrežama predstavljamo Hrvatski biografski leksikon, jedan od temeljnih programa Zavoda, u kojem se donose životopisi Hrvata koji su ostavili znatan trag u domovini i svijetu te pripadnika drugih naroda koji su sudjelovali u životu hrvatskih zemalja, kontekst u kojem su djelovali i opis njihovih postignuća, pa i zabluda – svega bitnog što je utkano u hrvatsku baštinu i što čini hrvatski identitet – a sustavnost i pouzdanost uporišne su mu točke i jamstvo trajne vrijednosti. 

Novi, deveti svezak Hrvatskog biografskoga leksikona (Lo–Marj) donosi 1124 natuknice, među kojima tridesetak o obiteljima. Svezak u širokom potezu zahvaća osobe afirmirane u različitim područjima djelovanja: od poljodjelstva, šumarstva, gospodarstva, politike, novinarstva, prava i pedagogije, preko medicine, kemije, fizike, biologije, strojarstva, građevinarstva i srodnih struka, do književnosti, lingvistike te kazališne, filmske, likovne i glazbene umjetnosti. Nezaobilazan vodič kroz prošlost, ali i u suvremenom društvu, politici, kulturi i znanosti, i novi svezak u metodološki i strukturno ujednačenim natuknicama s bogatim bibliografskim gradivom prikazuje objektivne okolnosti i subjektivne čimbenike koji su odredili pojedinu osobnost. 

Leksikografski zavod u svojoj knjižari u Frankopanskoj 24 tijekom Noći knjige organizira prigodnu prodaju enciklopedija, leksikona, atlasa i ostalih izdanja po sniženim cijenama i uz posebne sajamske pogodnosti.

SUDJELUJU:OGANIZATOR:

Leksikografski zavod Miroslav Krleža (Ustanova)

Frankopanska 26, Zagreb, 10000

Knjižara Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža (Knjižara)

Frankopanska 24, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr