Kaj su rekle Prefriganke i Prefriganci Međimurja: Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem? :: Čakovec

Kaj su rekle Prefriganke i Prefriganci Međimurja: Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?

Redovni |

MJESTO:
Udruga Mlada pera,
Travnik 14, Čakovec, 40000

VRIJEME:
Početak programa: 22.04.2022 u 00:01
Kraj programa: 25.04.2022 u 23:59

RADNJA:

Biramo Najprefriganke i Najprefrigance Međimurja među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali preko literarnog natječaja. Njihov zadatak je da na veseli način opišu zašto su važni za Međimurje, pa je samim tim Međimurje važno za Hrvatsku, i cijeli svijet. Zato u svojem tekstu (poezija ili proza) moraju koristiti humor u obliku šale, ironije, sarkazma pa čak i cinizma. 

Često se naša djeca pitaju što čine i kako čine, promišljaju o sebi i pitaju se kakva su zapravo. Na taj način stvaraju sliku o sebi i to traje cijeli život, ali je u razdoblju školovanja najintenzivnije. Zbog toga želimo da nam preko literarnog rada daju do znanja koliko su samopouzdani i samosvjesni, a zbog česte online nastave, nemogućnosti druženja i socijalizacije želimo ipak (p)okrenuti njihovo raspoloženje u vedre tonove. 

Djeca su neprestano izložena međusobnom uspoređivanju: od vrtića preko škola, kroz razne grupe slobodnih aktivnosti, i primjećuju koje su im prednosti, a koje slabosti. Trebaju se prihvatiti onakvima kakvi jesu s ciljem razvijanja pozitivnih strana, ali i prihvaćanja svojih slabosti bez negativnog vrednovanja, gubljenja samopouzdanja i smanjivanja samosvijesti. Dijete koje ima dobro razvijenu samosvijest manje je ranjivo, ima bolje odnose s drugom djecom i odraslima, sretnije je i uživa u životu. Razvijeno samopouzdanje kod djeteta ne znači da dijete ima dobru sliku o sebi. Mi želimo da nam se djeca prikažu dobrom slikom i tako pojačaju svoju samosvijest. 

Svi pristigli radovi bit će objavljeni na portalu udruge Top generacija. No tu je i iznenađenje: radovi poslani u terminu Noći knjige bit će objavljeni i u zborniku "Ak slova fčipnem ili ščipnem, zarez fčuknem ili ščuknem?" po završetku natječaja. Radovi moraju biti na kajkavskom književnom jeziku ili kajkavskom narječju, a najbolji će biti objavljeni u zborniku. 

Za vrijeme Noći knjige u knjižari udruge Mlada pera (https://www.medjimurje.info/store/) kupi jednu knjigu i u napomeni napiši koju želiš još na poklon (još jednu istu ili drugu niže cijene).

SUDJELUJU:
osnovnoškolci i srednjoškolci Republike HrvatskeOGANIZATOR:

Udruga Mlada pera (Ostalo)

Travnik 14, Čakovec, 40000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr