Sluškinjina priča: od romana do ekrana :: Zagreb

Sluškinjina priča: od romana do ekrana

Redovni |

MJESTO:
KGZ - Knjižnica Gajnice,
Meksička 6, Zagreb, 10090

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2018 u 19:30
Kraj programa: 23.04.2018 u 20:15

RADNJA:

Živjele smo na rubovima bijelih praznina u knjigama. To nam je pružilo više slobode. Živjele smo u prazninama između priča. (Margaret Atwood, Sluškinjina priča).

Distopijski roman „Sluškinjina priča“ poznate i hvaljene kanadske književnice Margaret Atwood objavljen je 1985. godine. Unatoč brojnim međunarodnim priznanjima, kako kritike tako i publike, u dijelu javnosti izazvao je i kontroverze. Pripisivali su mu antikršćanske, antiislamističke i antifeminističke stavove, a sama je autorica raspirila već dovoljno bukteći oganj, naglasivši kako njezino djelo pripada „spekulativnoj“, a ne „znanstvenoj“ fikciji. 

Trideset i dvije godine kasnije jedan televizijski servis odlučio se na ekranizaciju romana. U vremenu kad bi se ova priča trebala činiti samo jednom grozomornom i neostvarivom bajkom, serija postaje veliki hit, a sama se radnja više ne čini tako fiktivnom. Zašto čitatelji neprestano posežu za knjigama Margaret Atwood, koliko je njezina vizija budućnosti slična našoj sadašnjosti, jesu li Supruge, Oči, Zapovjednici, Tetke i Sluškinje dovoljno životno i zastrašujuće prikazani u seriji kao što su i u knjizi, ali i još mnogo toga, otkrit će nam naša gošća Dunja Plazonja, doktorandica studija književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

SUDJELUJU:
Dunja PlazonjaOGANIZATOR:

KGZ - Knjižnica Gajnice (Narodna knjižnica)

Meksička 6, Zagreb, 10090

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr