Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić :: Varaždin

Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić

Redovni |

U školskoj knjižnici održat će se književni susret s književnicom Jasminkom Tihi-Stepanić.

" >

MJESTO:
VI. osnovna škola Varaždin,
Dimitrija Demetra 13, Varaždin, 42000

Program je zatvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 26.04.2024 u 13:30
Kraj programa: 26.04.2024 u 14:30

RADNJA:

U školskoj knjižnici održat će se književni susret s književnicom Jasminkom Tihi-Stepanić.

SUDJELUJU:
učenici predmetne nastave

OSVRT:
U sklopu obilježavanja Noći knjige 2024. VI. osnovna škola Varaždin u petak 26. travnja 2024. ugostila je višestruko nagrađivanu i jednu od najčitanijih hrvatskih spisateljica za djecu i mlade Jasminku Tihi-Stepanić.
Njezin je posjet razveselio više od 80 učenika škole koji su nakon nastave posjetili knjižnicu kako bi uživo upoznali spisateljicu čija djela rado čitaju za lektiru.
Spisateljica je s oduševljenjem i strpljenjem odgovarala na brojna pitanja učenika otkrivajući im tajne procesa pisanja i put do objavljivanja vlastitih djela. Učenike je posebno zanimalo kako je započela svoj književni put, a ona im je otkrila da je on zapravo bio potaknut činjenicom da se svi oko nje upuštaju u svijet društvenih mreža, pogotovo u to vrijeme izrazito popularnog Facebooka. Te je, 2011. godine, napisala svoj prvi roman „Imaš fejs?“ koji je nagrađen nagradom „Mato Lovrak“. S osmijehom je priznala da ni sama nije odoljela svijetu društvenih mreža te je neko vrijeme imala profil na Facebooku, ali je shvatila da vrijeme može provoditi na kvalitetniji način.
Kao iskusna autorica Jasminka Tihi-Stepanić istaknula je važnost čitanja kao temelj za razvoj vlastitog pisanja. - Ne može svatko biti pisac. - naglasila je te dodala da je čitanje ključno i da osoba koja u životu nije ništa pročitala ne može ništa ni napisati.
Učenicima je otkrila da inspiraciju traži u ljudima i događajima koji je okružuju pa je tako i njezin roman „Bacit ću ti kompjutor kroz prozor“ inspiriran njezinim sinom koji je neumorno igrao videoigre pa mu je i sama tu rečenicu često ponavljala.
Kada je riječ o omiljenim autorima, istaknula je domaće talente poput Kristijana Novaka, Ede Popovića i Roberta Perišića čije su knjige ostavile dubok trag na njezinom književnom putu. Posebno je pohvalila Perišićev roman „Put za Issu“ ističući kako je po njezinom mišljenju taj roman svojom kvalitetom zavrijedio brojne nagrade.
Također je podijelila kako je novim romanom „Dan kad sam ubrala cvijet“ odlučila istražiti distopijski žanr na što je bila potaknuta suvremenim događajima.
Na pitanje koliko dugo joj je trebalo da napiše svoja djela, odgovorila je: - Neki su romani nastajali nekoliko godina, dok sam neka svoja najkraća djela napisala za samo desetak mjeseci.
Zaključujući posjet, spisateljica je izrazila zahvalnost učenicima VI. osnovne škole Varaždin na toplom dočeku, potaknula ih da nastave istraživati svijet književnosti te ih pohvalila za njihova zanimljiva i pametna pitanja.
Njezin posjet nije samo obogatio Noć knjige u školi, već je potaknuo prisutne učenike da dodatno istraže i čitaju djela o kojima su slušali te da nastave sanjati i stvarati pomoću pisane riječi.OGANIZATOR:

VI. osnovna škola Varaždin (Ustanova)

Dimitrija Demetra 13, Varaždin, 42000

Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić

Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić

Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić

Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr