Noć vatre, viteza i zmaja - besplatna tematska tura :: Zagreb

Noć vatre, viteza i zmaja - besplatna tematska tura

Redovni |

MJESTO:
Zagreb - Gornji grad,
Kamenita vrata, kip sv. Jurja , Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2022 u 19:30
Kraj programa: 23.04.2022 u 21:15

RADNJA:

U magičnu jurjevsku noć, samo se oni najhrabriji usuđuju hodati mjestima koja skrivaju mračnake, pesiglavce, Mure i jagare, tražeći usred zadnjih znakova drevne tame iskre svjetlosti i prvi krijes. Baš te, najhrabrije, čekaju glasovi pradjedova i baka, sigurni, topli, šuštavi glasovi, koji su, uz pucketanje vatre iz stare peći, znali krasti vrijeme i odvesti nas u svjetove starih seoskih sijela – okupljanja u noćima ispunjenih pričama, pjesmama i vatrama. Iz njihovih glasova, lik Kradljivice vremena oživljava u Noći sv. Jurja i pripovijeda o najljepšim običajima, kada naši stari Turopoljci, Prigorci i Zagorci pale drevne vatre – krijesove, tražeći tako da mistična moć prirode i jednog neobičnog viteza zaštitnika oslobodi njihova sela i mjesta, polja i skromne kuće od zadnjih tragova zime i leda, prijetećih nevolja, bolesti. Ona vas vodi u drevnu avanturu – u mračnu jurjevsku noć, kad se plešu zadnja vještičja kola, ponesite osmijeh, slobodnu maštu i otkrijte vidljive i nevidljive simbole jedne vatre, jednog viteza i jednog zmaja, koje skriva Gornji grad i njegovi parkovi, kule i lugovi. 
 
Ovo je storytelling tura koju sačinjavaju čitane, govorene, pripovijedane i recitirane priče, dozvane iz davnih vremena u čast nekim od naših najboljih pisaca i sakupljača narodne baštine i tradicije, počevši od Ivane Brlić-Mažuranić, pa do suvremenih autora kao što su Zdenko Bašić i njegove legende o neobičnim bićima, vilama i mogutima. Lik Kradljivice vremena izmišljeni je lik koji traži dozvolu da svojim slušačima ukrade Vrijeme i tako, na jednu večer, nauče nešto novo o predivnim tradicijama pripovijedanja i paljenja vatri u Noći sv. Jurja. 
 
Rezervacije su obavezne, broj mjesta na turi je ograničen.
 
Rezervacije se potvrđuju putem poruke na broj: 0916363661 ili putem e-pošte na: purgerica@yahoo.com 
 
Prilikom rezervacije potrebno je navesti ime i prezime te broj dragih osoba koje vodite sa sobom na turu. Na turu su dobrodošli i šetači na 4 šape :)
 
Podržavaju: Noć knjige & TZ Grada Zagreba

SUDJELUJU:
Purgerica – lokalna turistička vodičica u Zagrebu, licencirana za englesko, talijansko, španjolsko i hrvatsko govorno područje; pripovjedačica, Kradljivica Vremena, Crna Kontesa, zaljubljenica u priče, knjige, legende, štiklece, krimiće, (anti)romantične priče, i Zagreb, uvijek u Zagreb :)OGANIZATOR:

Noć knjige (Ostalo)

Zagreb, Zagreb, 10000

Purgerica, obrt za usluge u turizmu (Ostalo)

Rudeška cesta 160b, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr