Noć knjige s Grigorom Vitezom :: Sveti Ivan Žabno

Noć knjige s Grigorom Vitezom

Redovni |

MJESTO:
Park u centru mjesta u blizini osnovne škole,
Trg Karla Lukaša 7, Sveti Ivan Žabno, 48214

Program je otvoren za javnost.

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2024 u 18:00
Kraj programa: 23.04.2024 u 19:00

RADNJA:

U Noći knjige, 23. travnja 2024. godine, učenici Osnovne škole "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno u vremenu od 18 do 19 sati izići će u pratnji učitelja u centar svojeg mjesta, Svetog Ivana Žabno (zgrada škole nalazi se u parku u samom centru mjesta), i na "najprometnijim" punktovima javno izvoditi program posvećen Grigoru Vitezu, pjesniku po kojem je naša škola dobila ime, uz posebno odobrenje pjesnikove obitelji nakon što se sam pjesnik godinama dopisivao s tadašnjim polaznicima literarne grupe naše škole, što je bio i jedan od razloga inicijative iz 1967. godine da škola u Svetom Ivanu Žabnu dobije ime Grigora Viteza. 

Program koji će učenici izvoditi sastojat će se od čitanja odabranih Vitezovih pjesama i priča iz nekoliko njegovih najpoznatijih zbirki, a koje su svojevrsni "vitezovski" panegirici igri i radosti djetinjstva, no isto tako i čitanja pisama koja su učenici naše škole šezdesetih godina pisali Grigoru Vitezu, kao i pisama koje je sam pjesnik slao literarnoj grupi naše škole. 

Ideja je da se u Noći knjige u našem malom mjestu, čiji su učenici tijekom povijesti bili u živom doticaju s velikim pjesnikom Grigorom Vitezom (kao i Zvonimirom Balogom, koji je rođen u našem kraju i u našoj je školi 10 godina radio kao učitelj likovnog odgoja), čita poezija i proza velikog dječjeg pjesnika Grigora Viteza, revitalizira veza rodonačelnika hrvatske dječje poezije s našom osnovnom školom te tim aktivnostima ujedno promiče kultura čitanja među našim sumještanima na način kako se to sasvim sigurno u Svetom Ivanu Žabnu dosad nije činilo – čitanjem na javnim mjestima tako da lijepa književnost bude dostupna svima. 

Vjerujemo da će to biti lijepa čitalačka travanjska večer u kojoj će moći uživati svi zainteresirani prolaznici, kao i oni koji će na događanje ciljano doći s obzirom na to da će program Noći knjige u Svetom Ivanu Žabno biti oglašavan plakatima, letcima, ali i u lokalnim medijima. Potrudit ćemo se da prva Noć knjige u Svetom Ivanu Žabno postane i tradicionalno događanje u godinama koje dolaze.

SUDJELUJU:
učenici Osnovne škole "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno; učitelji Osnovne škole "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno; zainteresirani mještani Svetog Ivana Žabna i gosti/uzvaniciOGANIZATOR:

Osnovna škola "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno (Ustanova)

Trg Karla Lukaša 7, Sveti Ivan Žabno, 48260

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr