NAGRADNI NATJEČAJ – I NEDOVRŠENI SVIJET UZNEMIRUJEM SVOJOM SLOBODOM

NAGRADNI NATJEČAJ – I NEDOVRŠENI SVIJET UZNEMIRUJEM SVOJOM SLOBODOM

Objava: 14.03.2022 | Admin

Povodom manifestacije Noć knjige 2022. Organizacijski odbor Noći knjige u suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara otvara nagradni literarni natječaj pod nazivom I nedovršeni svijet uznemirujem svojom slobodom. Pravo sudjelovanja imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a provoditelji natječaja su stručni suradnici knjižničari.

Tema natječaja je u skladu s ovogodišnjom temom Noći knjige – Knjiga kao prostor slobode, a za sam naziv preuzet je prekrasan stih Vesne Parun obilježavajući tako stotu obljetnicu rođenja te naše velike pjesnikinje.

Pjesnici su oduvijek imali što reći na temu slobode, ali oni inspiriraju i podsjećaju i ostale da je dužnost slobodnog čovjeka: da slobodu pretvara u misao, kao što kaže Vesna Parun. Povedimo se za njenim stihovima i slobodu koju imamo pretvorimo u misao, i to misao o čovjeku, misao o ljudskom. Stoga, pišite poeziju, pišite prozu… pišite ono što živite, koristite u punom smislu riječi pjesničku slobodu. Svaka vaša lijepa misao pomaže nam uznemiriti i na dobar način oblikovati ovaj nedovršeni svijet!

Uvjeti natječaja

  • u natječaju sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola u tri kategorije:

1. – 4. razred osnovne škole
5. – 8. razred osnovne škole
1. – 4. razred srednje škole

  • na natječaj se prijavljuju literarni radovi
  • rad mora biti originalan – ne smije prethodno biti objavljen ili posuđen iz nekog već napisanog djela
  • svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

- ime i prezime učenika, razred
- naziv i adresu škole
- ime i prezime stručnog suradnika školskog knjižničara, kontakt (telefon, adresu e-pošte)

  • stručni suradnici školski knjižničari, sami ili u suradnji s učiteljem/predmetnim nastavnikom, odabiru 3 najbolja rada iz svoje škole i prijavljuju svaki zasebno do 11. travnja 2022. godine putem obrasca za prijave.

Nagrade

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: 1. – 4. razreda osnovne škole, 5. – 8. razreda osnovne škole i 1. – 4. razreda srednje škole. Od pristiglih će radova ocjenjivački odbor, sastavljen od predstavnika organizatora Natječaja, odabrati po 3 najbolja rada u svakoj kategoriji na temelju uspješnoga odgovora na zadatak, stila, originalnosti i maštovitosti.

Nagrade čini poklon-paket knjiga namijenjen učeniku autoru rada te poklon-paket namijenjen školskoj knjižnici.

Nagrađeni radovi bit će predstavljeni na mrežnoj stranici Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara, društvenim mrežama, a prema mogućnostima i na drugim promidžbenim materijalima manifestacije. Sudionici natječaja slanjem svojih radova pristaju na to da se oni koriste za promociju Noći knjige i čitanja, a školski knjižničari suradnici od roditelja trebaju ishoditi odgovarajuću privolu.

Obavijest o nagrađenim radovima bit će objavljena 23. travnja 2022. na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Dodjela nagrada i prigodnih zahvalnica održat će se 27. svibnja 2022. na svečanosti knjige i čitanja Knjižna booka u velikoj auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ovo nije sve!

Možda slobodu više osjećate nego što je možete izraziti riječima! Možete naslikati/nacrtati ilustraciju knjige koja za vas predstavlja simbol slobode u bilo kojoj likovnoj tehnici ili snimiti fotografiju, nacrtati strip… sve to na temu slobode. I kreativni radovi se šalju putem obrasca za prijavu, a mi ćemo ih rado dijeliti na društvenim mrežama.

Želimo da i vaše boje budu dio uznemiravanja nedovršenog svijeta u kojem živimo, a možda nam je dan da ga bolje i ljepše dovršimo!
 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr