NOĆ KNJIGE 2023. – više od 1100 programa i akcija za male i velike ljubitelje knjige i čitanja

NOĆ KNJIGE 2023. – više od 1100 programa i akcija za male i velike ljubitelje knjige i čitanja

Objava: 14.04.2023 | Admin

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održat će se 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s gotovo 1200 programa i akcija diljem Hrvatske – od Adžamovaca do Županje.

Ovogodišnja manifestacija temom Sanjaju li roboti električne knjige? propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.

Noć knjige ove godine brojnim programima podsjeća i na važne obljetničare – Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju.


Sudionici i posebni programi u Noći knjige 2023.

Noć knjige 2023. održat će se u 257 gradova i mjesta širom Hrvatske, a u programu sudjeluje 157 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 342 različite ustanove – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica. Knjiga i čitanje slavit će se i u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, pa i u tramvajima, vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci. 

U zagrebačkom tramvaju broj 14 učenici i profesori V. gimnazije putnicima će čitati Krležu, dok će putnici u vlakovima Hrvatskih željeznica na nekoliko relacija te na trajektima i brodovima Jadrolinije uživati u Bakinim pričama, audiopričama koje je organizatorima ustupila Croatia Records. Poseban program Poleti s knjigom održat će se i u Zračnoj luci Franjo Tuđman, gdje će u prostoru male otvorene knjižnice ZAG Flybrary putnici moći sudjelovati u pjesničkom performansu "Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu" pjesnika Matka Abramića i sa sobom u avion ponijeti poklon audioknjigu iz aplikacije book&zvook

Noć knjige, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, građanima grada Zagreba i ove godine poklanja tri tematske ture zagrebačkih pripovjedačica i turističkih vodičica: Josipe Šiklić – Purgerice, Ive Sille i Gornjogradskih coprnica, a Božidarka Šćerbe Haupt (Exploring Croatia With Darka), uz podršku Turističke zajednica grada Splita i Organizacijskog odbora “Smojinih 100” organizira „Đir po gradu – Đir Velin Miston“ u povodu proslave Godine Miljenka Smoje. 

Kultni splitski festival pripovijedanja Pričigin prvi put gostuje na otocima Cresu i Lošinju, gdje će uz pripovjedanje priča raspravljati i o tome hoće li književnost opstati u doba umjetne inteligencije. Tema umjetne inteligencije razmotrit će se iz više uglova i očišta, a na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva mišljenja će ukrstiti stručnjaci iz područja računalnih znanosti i filozofije. Od Udruge hrvatskih proizvođača računalnih igara saznat ćemo pak može li robot pisati kao Marin Držić. 

Određeni dio programa posvećen je našim obljetničarima, a ponajviše Mariji Jurić Zagorki, prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki, i najčitanijoj hrvatskoj književnici. Tragovima Marije Jurić Zagorke povest će nas i Hrvatski državni arhiv u Zagrebu i otkriti nam Zagorkinu rukopisnu ostavštinu te odškrinuti vrata nekih manje poznatih detalja njezina života i djelovanja.

U Rijeci i Splitu „tete i barbe pričalice“ pripovijedat će malim pacijentima priče za laku noć. A za one željne umne razbibrige Hrvatski kviz savez priprema kviz posvećen knjigama.


Mali tramvaj na Zrinjevcu

U zagrebačkom parku Zrinjevac, u subotu 22. travnja u jutarnjim satima, održat će se program za djecu, kojoj će biti omogućena vožnja minijaturnim tramvajem, inačicom ZET-ova tramvaja, koji je u kućnoj izvedbi izradila jedna ljubav prema unuku. Mali posjetitelji dobit će slikovnicu na dar i družiti se s maskotom Noći knjige – robotom, kojeg će utjeloviti glumac Igor Baksa. 
 

Ure bez cenzure

I ove godine među brojnim programima izdvajamo specijalnu emisiju Ure bez cenzure koja će ugostiti niz hrvatskih književnica i književnika, dramskog umjetnika Gorana Matovića te ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek. Razgovarat će se o književnosti, pisanju i aktualnim temama, a emisija će se iz Društva hrvatskih književnika uživo moći pratiti na online kanalima HRT-a, VIDE tv i Noći knjige.

Suradnjom Hrvatske radiotelevizije i organizatora Noći knjige na Trećem programu HRT-a od 21. travnja do 28. travnja bit će emitirano niz prigodnih sadržaja – od najnovijeg istraživanja čitanosti i kupovine knjiga u Republici Hrvatskoj i specijalne emisije Sanjaju li roboti električne knjige? do serijala razgovora sa stručnjacima iz različitih područja koji će govoriti o temi umjetne inteligencije. 

Na zagrebačkim fontanama, u večernjoj projekciji, ponovno će zaživjeti maskota Noći knjige, robot u društvu ovce, koju je dizajnirao Boris Kuk.


Otvorenje Noći knjige 2023.

Tradicionalno otvorenje Noći knjige održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u petak 21. travnja u 12 sati. Na otvorenju će biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj koju je za Noć knjige provela agencija Kvaka – Ured za kreativnu analizu. Dio otvorenja bit će i izložba strip-ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca, nastalih u suradnji s organizatorima Noći knjige, a moći će se pogledati i učenički likovni radovi odabrani na literarnom i likovnom natječaju Umjetna ili uvjetna inteligencija. Natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj provela je Hrvatska udruga školskih knjižničara u suradnji s Noći knjige.
 

Noć knjige za humanost

Organizatori Noći knjige, kao i svake godine, manifestaciji nastoje dati humanitarnu notu, ukazujući na one kojima je potrebna pomoć.

Dio humanitarne priče u Noći knjige je nastavak akcije otkupa knjiga od ukrajinskih izdavača i njihova distribucija narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj. Akciju provodi iDEMO – Institut za demokraciju u okviru programa „Ukrajina u fokusu“, uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i organizacijsku pomoć Noći knjige, s ciljem da ukrajinskim gostima privremeni boravak u našoj zemlji bude ugodniji. Akciju je partnerski podržao TOZ Penkala, koji je za ukrajinsku djecu od 1. do 4. razreda koja borave u Hrvatskoj pripremio poklon-paket svojih proizvoda, te nakladnička kuća Naša djeca koja je ustupila didaktičku slikovnicu „Moja Hrvatska“, kako bi se, prevedena na ukrajinski jezik, našla u poklonu za male Ukrajince. Poklon-paketi podijeljeni su uz pomoć Crvenog križa, narodnih knjižnica i volontera.

U humanitarno djelovanje u Noći knjige mogu se uključiti i svi građani Republike Hrvatske kupnjom promotivne majice Noći knjige u Lumer shopu. Organizatori se odriču svakog prihoda od prodaje u korist Udruge MoST iz Splita.


Knjiga svima i svuda

Na Noć knjige i ove se godine nastavlja prodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama, online trgovinama nakladnika i online knjižarama, s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 21. do 30. travnja 2023.


Informacije i promotivni materijali

Popis sudionika, programa i akcija dostupan je na internetskoj stranici Noći knjige, a u rubrici PROMO&PRESS dostupni su svi vizuali Noći knjige 2023. Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i kanalu Youtube.


Organizatori i podupiratelji Noći knjige 2023.

Noć knjige se održava u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Partner Noći knjige 2023. je TOZ Penkala, a medijski pokrovitelji HRT, 24 sata, Express i VIDA tv.

Noć knjige 2023. financijski su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Hrvatska gospodarska komora i Turistička zajednica grada Zagreba.

PODJELI:

Ostalo u kategoriji :

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr