POZIV NA SUDJELOVANJE U NOĆI KNJIGE 2022.

POZIV NA SUDJELOVANJE U NOĆI KNJIGE 2022.

Objava: 07.03.2022 | Admin

Dragi prijatelji knjige,

pred nama je jedanaesta Noć knjige, koju organiziramo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bismo još jednom, zajedničkim snagama, pozornost skrenuli na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet.

S obzirom na dinamiku školske godine i uskrsne praznike, a u želji da sudjelovanje u Noći knjige omogućimo i učenicima, produljili smo „radno vrijeme“ Noći knjige 2022. Pozivamo vas da u razdoblju od 22. do 25. travnja, u dnevnim ili večernjim satima, održite prigodan program kojem će u središtu biti knjiga. Želja nam je da se tih dana organiziraju događanja u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama kao i u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“, ali i u javnom prijevozu, na ulicama i trgovima, svugdje gdje je knjiga rado viđeni gost.

Kao i prethodnih godina, prilikom osmišljavanja i realizacije programa na raspolaganju su vam i online kanali, društvene mreže, video i audioservisi. Bez obzira na vrstu i karakter događanja, cilj nam je da kroz zajedništvo dijelimo radost čitanja i pisanja.

Na Noć knjige nastavit će se maloprodajna akcija Knjiga svima i svuda u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima u trajanju od 23. do 30. travnja 2022.


Tema: Knjiga kao prostor slobode

Kao moguću temu u Noći knjige 2022. nudimo vam pojam sloboda odnosno zanima nas knjiga kao prostor slobode. Pozivamo vas da okviru teme istražite pojam slobode, u čitavoj lepezi njezinih mogućih značenja i manifestacija (pravo na slobodu samoodređenja, mišljenja, izražavanja, kretanja... i u konačnici življenja na način koji odabiremo). Pokažite nam i kako nam knjige pomažu proširiti granice našeg unutarnjeg i vanjskog svijeta, odnosno kako šire prostor slobode u nama.


Značajne obljetnice

Prije 400 godina rodio se veliki Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Molière, koji je prostor slobode pronašao u farsi i komediji, koristeći ih za kritiku društva svojeg vremena, zbog čega je često bio izložen pritiscima i cenzuri.

A kada se prisjećamo obljetnica u 2022., u misli nam dolaze i riječi velike Vesne Parun, kojoj ove godine brojimo 100 godina od rođenja: Ljudi će opet pisati rukom, na bilo čemu, na zidovima, jer to je jedino gdje se može izreći gola činjenica a da uz nju ne bude laž, da ne bude kancelarija, nego identitet u jeziku, u moralu, u kreatorstvu. Najbolji lijek za um je književnost. (Posljednja volja Vesne Parun : Antologija nesretnih sudbina, Denis Derk, VBZ, 2012.)


Prijave programa i akcija

Programe i prodajne akcije koje planirate u Noći knjige 2022. možete prijaviti do 28. ožujka putem prijavnice koja je dostupna na internetskoj stranici Noći knjige https://prijava.nocknjige.hr. Programi će se moći prijaviti i nakon 28. ožujka, ali ispunjavanje prijavnice do navedenog datuma garancija je da će do vas stići promotivni materijali (plakati i straničnici Noći knjige 2022.)

Mole se nakladnici i knjižari da prodajne akcije prijave kroz obje platforme, i kroz sustav za prihvat programa u Noći knjige i kroz platformu Knjiga svima i svuda. Na ovaj način će se povećati njihova vidljivost i dostupnost zainteresiranoj publici.

Podsjećamo, prilikom prijave programa i prodajnih akcija u sustav NK nije potrebno otvarati nove korisničke račune jer vaši programi iz prethodnih godina neće biti vidljivi (za probleme izgubljenih lozinki slobodno nam se obratite). Također, molimo vas da programe koje prijavljujete opišete sažeto, ali informativno i konkretno.

Kratke upute kako prijaviti programe i riješiti probleme s kojima se možete susresti nalaze se ovdje.


Vizuali

Vizuali Noći knjige 2022. dostupni su na ovoj poveznici. Slobodno ih koristite u svim vašim objavama i na svim platformama (internetske stranice, društvene mreže...).

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige i na Instagramu, jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.


Organizatori i pokrovitelji

Noć knjige održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore.

Noć knjige organiziraju: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.
 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr