NOĆ KNJIGE 2020. - PRVI POZIV ZA SUDJELOVANJEM

NOĆ KNJIGE 2020. - PRVI POZIV ZA SUDJELOVANJEM

Objava: 28.02.2020 | Admin

Dragi prijatelji knjige,
 

s veseljem vam najavljujemo devetu Noć knjige, koja će se održati u četvrtak 23. travnja 2020. godine. Organiziramo je uz Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja) kako bismo potaknuli čitanje, promicali knjigu te javno govorili o njezinu položaju i vrijednosti u suvremenome društvu.

Pozivamo vas da u četvrtak 23. travnja, u dnevnim ili večernjim satima, u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, različitim institucijama te u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“ osmislite i organizirate prigodan program: predstavljanje knjige, javno čitanje, druženje s autorima, razmjenu knjiga, razne radionice, edukacije i igraonice i sl. kako bi barem na jedan dan, zajedničkim snagama, pozornost usmjerili na knjiške svjetove te snagu i čaroliju pisane riječi. Kao i uvijek, želja nam je da Noć knjige zaživi i na ulicama i trgovima, u javnome prijevozu, zračnim lukama i u drugim javnim prostorima te vas pozivamo da se povežete s mjesnim odborima, udrugama, prijevoznicima i organizacijama različitih profila te s knjigom u ruci vedro zakoračite u svijet.

 

Prijava programa

Programi Noći knjige 2020. moći će se prijaviti od 5. do 27. ožujka 2020. godine putem prijavnice koja će biti dostupna na internetskoj stranici Noći knjige, o čemu ćemo vas dodatno obavijestiti.
Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.

 

Svečano otvaranje Noći knjige 2020.

Noć knjige 2020. svečano ćemo otvoriti u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture za 2020. godinu. Svečanost ćemo upriličiti u Art-kinu Croatia, a partner otvorenja ovogodišnje Noći knjige bit će Gradska knjižnica Rijeka.
 

Tema Noći knjige 2020.: KNJIGE KOJE SU MIJENJALE SVIJET

Što možemo kazati o promjeni osim da je vječna, nužna i neminovna? O njoj je rečeno uistinu mnogo – promišljali su je filozofi, sociolozi, književnici, a u posljednje je vrijeme kao imperativ ističu aktivisti i ekolozi, skrećući nam pozornost na činjenicu da se svijet koji poznajemo drastično mijenja.

Dok smo razmišljali o temi za ovogodišnju Noć knjige, mediji su izvještavali o tome kako je gotovo cijeli jedan kontinent zahvaćen požarom, nastalim zbog strahovitih posljedica klimatskih promjena. Na Antarktiku su zabilježene najviše temperature otkad je mjerenja, a znanstvenici svakoga dana pišu o novim biljnim i životinjskim vrstama kojima prijeti izumiranje. I dok su mnogi pasivno zagledani u hipnotičke ekrane svojih pametnih uređaja, tinejdžeri se profiliraju u vodeće figure svjetskoga pokreta za zaštitu okoliša.

Pod dojmom alarmantnih vijesti, rodila se ideja da Noć knjige 2020. posvetimo pojmu s kojim se misleći čovjek uvijek iznova mora suočavati: promjena. Tema je to koja nas zahvaća u tolikoj mjeri da književnost na nju mora odgovoriti – i odgovara na svoj način otkad je ima. No stvaralačka moć knjige i književnosti ovdje tek počinje: u jednakoj mjeri u kojoj svijet svojim promjenama utječe na nju, knjiga povratno, katkad snažno i neočekivano, utječe na svijet.

U Noći knjige 2020. želimo vas potaknuti da istražite kolika je snaga i utjecaj knjige kao pokretača mogućih promjena. Koje su knjige osobito zaslužne za pozitivne promjene u svijetu kakav poznajemo? Čime su nas te knjige inspirirale i na što su nas potaknule? Na koji su način utjecale na čovjeka i kako su mijenjale njegov život, navike i vrijednosti? Koje nas knjige i danas nadahnjuju na promjene, unatoč svojoj starosti? I konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti?

Posvećujući ovogodišnju manifestaciju moći i utjecaju koji knjizi neosporno pripadaju, organizatori Noći knjige poručuju: Knjige mijenjaju svijet. Svi koji čitaju, to znaju.

 

 

 

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr