PRIOPĆENJE ZA MEDIJE - NOĆ KNJIGE 2019.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE - NOĆ KNJIGE 2019.

Objava: 18.04.2019 | Admin

Manifestacija Noć knjige održat će se osmu godinu zaredom, a zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje mu je priskribilo čitanje. Knjigomirova misija je prenijeti poruku o vrijednosti knjige i važnosti čitanja u Noći knjige 2019.

Manifestacija Noć knjige, koja već osmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige.

"Pokrećući 2012. godine Noć knjige, osim dostojnog obilježavanja navedenih obljetnica, organizatori su željeli stvoriti sinergiju svih dionika u knjižnom sektoru: pisaca, prevoditelja, ilustratora, urednika, izdavača, knjižara, knjižničara, strukovnih udruga, državnih struktura, medija i čitatelja. Upravo se ta suradnja pokazala kao primjer na koji bi način Hrvatska trebala brinuti o knjizi i čitanju, kao i o kulturi općenito, i stoga se s pravom Noć knjige može smatrati perjanicom Nacionalne strategije poticanja čitanja, jer su koncepcija i programi Noći knjige kompatibilni sa svim njezinim ciljevima" - izjavio je Nenad Bartolčić, na tiskovnoj koferenciji održanoj u srijedu 17. travnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Ovogodišnjom temom, „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa“, željeli smo potaknuti na promišljanje o likovima koji su nam bili važni, s kojima smo se mogli poistovjetiti, likova s kojima smo odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, od kojih smo učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta. O njima smo željeli potaknuti i međugeneracijski dijalog, propitujući imamo li iste heroje koje su imali naši mame, tate, djedovi i bake, poistovjećujemo li se s njima ili pak pronalazimo nove. 

Diljem zemlje, na različite kreativne načine, sudionici Noći knjige istraživat će kako su nas knjiški junaci inspirirali i nadahnjivali te oblikovali naše živote. Odgovor na pitanje zašto su nam toliko važni dobit ćemo u gotovo 800 programa, koliko ih je do ovog trenutka prijavljeno. Programi posvećeni najmlađima odvijat će se u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, a donose mnoge kreativne i maštovite radionice: od kostimiranih zabava s omiljenim likovima, likovnih radionica, radionica izrade stripa, raznih igara i čitaonica do igrokaza, lutkarskih i dramskih predstava. Mnogi će se na jedan dan naći u ulozi junaka iz svijeta knjige i stripa. 

I odrasla publika će se imati prilike okupiti oko svojih omiljenih likova, ali u brojnim drugim programima koji će se odvijati u 175 gradova i mjesta širom Hrvatske, u knjižnicama, knjižarama, odgojno-obrazovnim ustanovama, institutima, kulturnim centrima, muzejima, i mnogim drugim prostorima „ljubiteljima knjige“. Noć knjige obilježit će i starački domovi, bolnice, zatvori, te radio i televizijske postaje. Ove godine program u Noći knjige po prvi puta organiziraju i mjesni odbori i općine koje su za stanovnike svojih mjesta ili gradskih četvrti pripremili bogat program s ciljem okupljanja svih stanovnika kvarta u zajedničkom slavlju i promicanju ljubavi prema knjizi i čitanju.

Uz pisce, ilustratore, urednike, prevoditelje, stripaše, glumce, izvođače i mnoge druge kreativce, Noć knjige obilježit će i glazbenici, od kojih možemo izdvojiti nastup grupe Elemetal, Zorana Predina i Sare Renar.. 


OBLJETNICE

Povod za promišljanje o našim najdražim fiktivnim likovima i herojima ove nam godine pruža i niz obljetnica koje brojimo: 180 godina od objavljivanja romana „Junak našeg doba“, 80 godina izlaženja Marvelovih stripova, 50 godina izlaženja „Alana Forda“, 90 godina od prve pojave Popaja, 50 godina od rođenja i 20 godina od smrti Edvina Biukovića i dr.


I NOĆ KNJIGE IMA SVOG SUPERJUNAKA…

Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije je Knjigomir, junak s posebnim moćima koje je stekao zahvaljujući knjigama. Svoju univerzalnu poruku o važnosti knjige i vrijednosti čitanja prenijet će nam točno u podne u najvećoj hrvatskoj knjižnici. Autor vizualnog rješenja je dizajner Boris Kuk, a zanimljivosti iz Knjigomirova putovanja s udaljene planete Libromeda do Zemlje i Noći knjige, koju možete pratiti na Facebook stranicama Noći knjige, vješto su ilustrirale ruke Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca.

Sretni smo stoga što ćemo upravo njega ugostiti na svečanom otvaranju najživahnije knjiške manifestacije na planetu Zemlji. Svečano otvorenje ovogodišnje Noći knjige, održat će se 23. travnja 2019. u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Program će započeti predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj. Iz godine u godinu  (2012. – 2019.) Noć knjige osmišljava i naručuje istraživanje čitalačkih preferencija i preferencija kupovanja knjiga hrvatskih građana, a od ove godine u suradnji s novom agencijom Kvaka, koje nam donosi konkretne podatke o čitanju i kupovanju knjiga u Hrvatskoj. U sklopu programa otvorenja javnost će se upoznati s najnovijim rezultatima, iz ožujka 2019. godine.


NOĆ KNJIGE ZA ŠKOLARCE

S obzirom na to da ovogodišnja Noć knjige „pada“ u vrijeme školskih praznika, za mlade entuzijaste priređen je likovni i literarni natječaj „Koji si ti lik?!“ koji je provela Hrvatska udruga školskih knjižničara. Na natječaj su pristigla 72 literarna rada i 81 strip iz 78 osnovnih i srednjih škola Hrvatske i jedne hrvatske osnovne škole iz Luksemburga. Nagrade učenicima koji su prema kriterijima originalnosti i kvalitete najbolje prikazali zadanu temu bit će uručene na svečanom otvaranju manifestacije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, gdje će uz izložbu Sršenovih radova biti izloženi i stripovi naših mladih pobjednika.

Značajan dio škola obilježit će Noć knjige 23. travnja, a dio ih je odlučio organizirati programe prije i nakon Uskršnjih praznika i kao takvi nisu mogli biti predstavljeni u programu ovogodišnje manifestacije. Organizatore manifestacije osobito raduje entuzijazam kojim pristupaju Noći knjige, čak i onda kada su na zasluženom odmoru. Zato smo ih nagradili promotivnim materijalima Noći knjige.


BOOKTUBE KANAL NOĆI KNJIGE

Za strastvene knjiške moljce, zaljubljenike u knjigu, kao i u suvremene tehnologije i načine komunikacije, Noć knjige pokreće BookTube kanal posvećen knjigama. Pozivaju se entuzijasti da snime kratki video na hrvatskom jeziku o svojim omiljenim knjigama, herojima i raznim drugim knjiškim temama i postanu šaptači knjigama – knjiški influenceri! Priču mogu i dodatno začiniti maskirajući se u svog junaka ili tako da uz priču o njemu pokušaju stvoriti scenu iz knjige koju žele oživjeti. A videoprilog mogu snimiti i udvoje, postajući pritom glumci koji će omiljenim likovima iz svijeta fikcije pružiti novi život u posebnoj scenskoj izvedbi. 


KNJIGOMIROVA MISIJA - KAMPANJA POTICANJA ČITANJA

Uz potporu Ministarstva kulture i podršku Europlakata i dnevne novine 24 sata, pokrenuli smo kampanju poticanja čitanja s Knjigomirom u glavnoj ulozi. Njegovu univerzalnu poruku o važnosti knjige dijelimo na city lights plakatima koji su postavljeni na 90 plakatnih mjesta u 24 grada širom Hrvatske, a na stranicama 24 sata Knjigomir iz dana u dan, tijekom 11 dana - podsjeća i na sve vrijednosti čitanja.


PROJEKCIJE NAD FONTANAMA U NOĆI KNJIGE 2019.

U utorak 23. travnja, u večernjim satima, na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice javnost će moći uživati u 3D projekcijama motiva koji vizualno obilježavaju ovogodišnju Noć knjige. Fotografije i videosnimke „Knjigomira nad fontanama“ možete podijeliti na društvenim mrežama uz oznake: #knjigomir #nocknjige.


PUTUJ S KNJIGOM!

Noć knjige će se treću godinu zaredom obilježiti u putničkom prijevozu Jadrolinije i Hž putničkog prijevoza. Na deset brodskih linija, u sva tri plovna područja, od sjevera do juga Jadrana, putnici će uživati slušajući audiopriče/zvučne knjige za djecu. Priče je ustupila je Croatia Records iz svoje edicije „Bakine priče“. Na kopnu, HŽ Putnički prijevoz će omogućiti emitiranje priča u 23 vlaka u gradsko prigradskom prometu grada Zagreba. Stoga vas pozivamo da svoje najmlađe povedete na vožnju vlakom i da zajedno poslušate njihove omiljene priče.
 

PRODAJNE AKCIJE, POPUSTI I OPROSTI

Mnogi za Noć knjige žele kupiti ili darovati knjigu, smatrajući je dragim poklonom. Za tu su priliku i ove godine knjižari i nakladnici pripremili prodajne akcije i popuste koji će se moći ostvariti tijekom cijelog dana u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Mnoge će knjižnice nuditi besplatan upis, a onima zaboravnima u pojedinim će se knjižnicama omogućiti vraćanje knjiga bez naplate zakasnine. 


NOĆ KNJIGE ZA HUMANOST

Organizatori Noći knjige, kao i svake godine do sada, manifestaciji nastoje dati humanitarnu notu, ukazujući na one kojima je potrebna naša pomoć. Zahvaljujemo nakladnicima koji su se i ove godine odazvali našem pozivu te donirali knjige Udruzi MoSt iz Splita odnosno njihovu Centru za beskućnike i Centru podrške za djecu i mlade s problemima u ponašanju.


INFORMACIJE I PROMOTIVNI MATERIJALI

Popis sudionika, programa i akcija dostupan je na internetskoj stranici Noći knjige, a u rubrici PROMO&PRESS dostupni su svi vizuali Noći knjige 2019. Promotivni video možete pogledati na YouTube kanalu Noći knjige, a za fotografijama posegnite na Facebook stranicu Noći knjige.


ORGANIZATORI I PRIJATELJI NOĆI KNJIGE

Organizatori Noći knjige 2019. su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Noć knjige 2019. održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Realizaciju ovogodišnjeg programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Zahvaljujemo na podršci dnevniku 24sata, tjedniku Express i Europlakatu.

PODJELI:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr