O NOĆI KNJIGE

O NOĆI KNJIGE

Objava: 15.04.2017 | Admin


Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

U program obilježavanja uključene su zainteresirane institucije: knjižnice, odgojno-obrazovne ustanove i ustanove u kulturi i znanosti, zatim nakladnici i knjižari, javne i neprofitne organizacije, organizacije lokalne samouprave, stručna udruženja i drugi pravni subjekti, a programe vezane uz knjigu i čitanje (za sve generacije) ostvaruju sami ili kroz zajedničku suradnju.

Svim sudionicima manifestacije na raspolaganju su gotova vizualna rješenja, u tiskanom i elektroničkom obliku. Promotivni materijali Noći knjige: plakati, bookmarkeri dostavljaju se na sve lokacije u kojima se održava program Noći knjige. Za sudjelovanje u Noći knjige ne naplaćuje se kotizacija.Tko su organizatori projekta?

Noć knjige pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, kojima su se u organizaciji pridružili partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA. od 2018. godine u pripremi manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK).


Opće napomene

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. travnja, a proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Riječ je o simboličnom datumu u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Tom prigodom UNESCO, u suradnji s međunarodnim organizacijama koje predstavljaju tri glavna sektora knjižne industrije – izdavače, knjižare i knjižnice, odabire jedan grad kao svjetsku prijestolnicu knjige (World Book Capital). Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, medije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Dan hrvatske knjige obilježava se 22. travnja odlukom Sabora Republike Hrvatske iz 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića, koji je toga dana 1501. godine dovršio svoju Juditu.
 

Podupiratelji

Noć knjige financijski podržavaju:

Ministarstvo kulture i medija Republike HrvatskeUdruga za zaštitu prava nakladnika – ZANAHrvatska gospodarska komora i Grad Zagreb.

 

KAKO SUDJELOVATI U NOĆI KNJIGE

Tko je pozvan organizirati programe u Noći knjige?
Knjižare, knjižnice, antikvarijati, nakladnici, osnovne i srednje škole, vrtići, visokoškolske ustanove, muzeji, kazališta, organizacije i udruženja u kulturi, udruženja autora i prevoditelja, pisci, galerije, ljubitelji knjige, književni ili čitateljski klubovi, mediji, državne institucije, interesna i strukovna udruženja, ugostiteljski objekti i klubovi... ukratko svi koji to žele.

Kakva su događanja poželjna?
Sva događanja povezana s knjigom i čitanjem, od promocija knjiga i nastupa pisaca svih generacija, raznih radionica, predavanja, fotografskih izložbi, filmskih projekcija, perfomansa, koncerata, skupnih čitanja, gostovanja stranih autora, prostornih intervencija i instalacija...

Promocija
Sva događanja i promotivne akcije u Noći knjige predstavljaju se javnosti putem internetske stranice Noći knjige, Facebook i Instagram stranice te Youtube kanala kao i kroz medijske objave medijskih partnera i pokrovitelja.

Prijave, rokovi
Prijave programa se vrše putem obrasca za prijavu programa u Noći knjige koji je dostupan na internetskim stranicama Noći knjige. Prijave se zaprimaju s rokom koji se određuje s obzirom na vrijeme potrebno za dostavu promotivnih materijala.

Kontakt

Za sve informacije obratite nam se na: nocknjige@nocknjige.hr

 

PODJELI:

Ostalo u kategoriji O NOĆI KNJIGE:

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr