Susret Zagorke i Pejačević :: Slavonski Brod

Susret Zagorke i Pejačević

Redovni |

MJESTO:
Glazbena škola Slavonski Brod,
Vukovarska 1, Slavonski Brod, 35000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 19:30
Kraj programa: 21.04.2023 u 21:00

RADNJA:

Književnica Marija Jurić Zagorka i skladateljica Dora Pejačević svojim su životnim stavovima i stvaralačkim idejama otvarale nove puteve u društvenom okruženju koje im, u tim vremenima, nije bilo naklonjeno. Za života im se putevi nisu preklopili pa će im susret u Glazbenoj školi Slavonski Brod, u Noći knjige 2023. godine, biti jedan od rijetkih međusobnih doticaja. Učenici srednje glazbene škole družit će se s dvjema velikankama hrvatske kulture na umjetničkoj radionici čija će nit vodilja biti obilježavanje 150 godina od rođenja Marije Jurić Zagorke i 100 godina od smrti Dore Pejačević. Na glazbeno-literarnoj radionici učenici će se upoznati s životima i stvaralačkim opusima Zagorke i Pejačević, doživjeti jednu kao istaknutu novinarku, a drugu kao strastvenu čitateljicu, otkriti Zagorku u rock-operi i Pejačević u pjesničkim stihovima te slušati i izvesti glazbu koja nosi njihov utjecaj ili autorski potpis.

SUDJELUJU:
učenici 1. – 4. razreda srednje glazbene škole

OSVRT:
Glazbena škola Slavonski Brod drugi put zaredom pridružila se manifestaciji Noć knjige. S učenicima 1. i 2. razreda srednje glazbene škole u petak, 21. travnja 2023. godine u večernjim satima održali smo radionicu koju smo nazvali "Susret Zagorke i Pejačević". Glazbom i riječju odlučili smo obilježiti dvije velike obljetnice: 150 godina od rođenja Marije Jurić Zagorke i 100 godina od smrti Dore Pejačević, te upoznati učenike sa životom i stvaralaštvom ovih dviju velikanki hrvatske kulture.

Na početku večeri učenici su se prisjetili važnih trenutaka iz života i opusa Dore Pejačević, a zatim je učenica Iva Ćerić odsvirala skladateljičinu klavirsku minijaturu "Intermezzo", op. 38 br. 2. Nakon toga su, putem prezentacije, upoznali Mariju Jurić Zagorku te zavirili u njezin Memorijalni stan na zagrebačkom Dolcu.

Središnji dio radionice odnosio se na zamišljeni susret Zagorke i Pejačević, susret koji se u stvarnosti nikada nije dogodio. Surađujući u parovima, učenici su smišljali intervju u obliku pet Zagorkinih pitanja i pet Dorinih odgovora. Da su se imale priliku susresti, što bi Zagorka pitala Doru o njezinu životu, umjetnosti, stvaranju glazbe i položaju žene u tadašnjem društvu. Radionica je završila glazbom, slušanjem ulomka iz rock-opere "Grička vještica" nadahnute najpoznatijim Zagorkinim romanom.

Sve učeničke intervjue i fotografije s radionice složili smo u e-knjigu: https://bit.ly/3Ng8J0f.OGANIZATOR:

Glazbena škola Slavonski Brod (Ustanova)

Vukovarska 1, Slavonski Brod, 35000

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Susret Zagorke i Pejačević

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr