Noć knjige u Osnovnoj školi Darda :: Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Redovni |

MJESTO:
Osnovna škola Darda,
Školska 9, Darda, 31326

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 12:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 14:00

RADNJA:

  • Umjetnom inteligencijom znaj, čuvamo naš baranjski kraj!
  • debata Umjetna inteligencija da ili ne?
  • izložba radova nastala korištenjem AI generatora
  • Lektira uz AI

SUDJELUJU:
Andreja Dorić, Goran Ledenčan, Nataša Mesić Muharemi, Sanela Toša Ljubičić, učenici OŠ Darda

OSVRT:
Noć knjige u OŠ Darda

Knjižničarka Nataša Mesić Muharemi u suradnji s učiteljicom likovne kulture Nikolinom Srđenović pripremile su izložbu učeničkih radova nastalih korištenjem AI generatora slika na temelju teksta. Korištenjem riječi poput knjiga, robot, čitanje, knjižnica i slično, nastali su zanimljivi radovi koji su prikazani u online izložbi.

Učiteljica biologije i kemije, Andreja Dorić, održala je radionicu pod nazivom Umjetnom inteligencijom znaj, čuvamo naš baranjski kraj. U toj su radionici govorili o primjeni umjetne intelligencije, a posebice za očuvanje zaštićenih dijelova prirode. S učenicima je vođen razgovor o pojmu inteligencije, značenju IQ te su se i sami okušali u rješavanju testa inteligencije. Ista pitanja su postavljena i umjetnoj inteligenciji putem chat GPT-a pa su se učenici uvjerili da i umjetna inteligencija griješi te da ljudski faktor uvijek mora biti kontrol točka. Gledajući video upoznali su se s uporabom umjetne inteligencije u svakodnevnom životu, a zatim u skupinama raspravili te prezentirali dobre i loše strane uporabe umjetne inteligencije. Saznali su kako se u Kopačkom ritu umjetnom inteligencijom obavlja monitoring faune te su dobili zadatak upoznati alat lexica.art i usporediti te slike s izvornom stvarnošću. Na kraju se zaključilo da se umjetna inteligencija brzo širi u sve domene života, ali da je kontrola od strane čovjeka neminovna kao i odgovorna uporaba umjetne inteligencije.

Učiteljica povijesti, Sanela Toša-Ljubičić, učenicima je pokazala kako koristiti AI u obradi lektire. Na radionici su se upoznali s umjetnom inteligencijom, njezinim povijesnim razvojem te aplikacijama koje koriste AI u svakodnevnom životu. Učenici su čitali Ezopovu basnu Gavran i lisica uz pomoć aplikacije Omoguru koja olakšava čitanje te su vidjeli kako aplikacija Colossyan koristi AI za prikazivanje basne. Također, predstavljene su aplikacije za izradu videa i stripova, a učenici su raspravljali o tome koji im se oblik obrade lektire najviše sviđa.

Učenici su dobili pitanje za razumijevanje teksta koje su mogli riješiti uz pomoć Chat GPT-a te su naučili kako pravilno citirati Chat GPT. Učenici su raspravljali o tome jesu li se ikada ponašali poput lisice ili vrane te su prepričali svoje priče koristeći Google Docs prepoznavanje govora. Također, učenici su stvorili svoju basnu koristeći Chat GPT, pri čemu je svaka basna morala imati poruku. Konačno, učenici su stvorili meme pomoću AI aplikacije.

Ukratko, radionica "Lektira uz AI" omogućila je učenicima upoznavanje s umjetnom inteligencijom i njezinim aplikacijama, čitanje i raspravljanje o Ezopovoj basni, stvaranje vlastite basne s porukom i memea pomoću AI aplikacija.

Učitelj geografije, Goran Ledenčan, raspravljao je s učenicima o tome treba li nam umjetna inteligencija ili ne. Na početku su učenici pročitali članak koji definira pojam umjetne inteligencije, njezinu primjenu u svakodnevnom životu, te su naveli njezine pozitivne i negativne strane. Naveli su vlastite primjere korištenja umjetne inteligencije te analizirali etičke elemente uporabe u svakodnevnim školskim obvezama. Nakon toga su trebali prepoznati koliko je umjetna inteligencija važna u svakodnevnom funkcioniranju prometnih sustava i vozila, pojedinih ljudskih zanimanja i dr. Na kraju su sve naučeno prikazali u obliku crteža koji je naglasio prednosti i nedostatke korištenja umjetne inteligencije.OGANIZATOR:

Osnovna škola Darda (Ustanova)

Školska 9, Darda, 31326

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Noć knjige u Osnovnoj školi Darda

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr