Književno popodne u Gimnaziji Karlovac :: Karlovac

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Redovni |

MJESTO:
Gimnazija Karlovac,
Rakovac 4, Karlovac, 47000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 14:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 16:00

RADNJA:

1. Otvorena debata „Umjetna inteligencija – utopija ili distopija?“. Debatu će predvoditi učenici 4. razreda koji pohađaju izborni predmet etika zajedno s članovima Debatnog kluba Gimnazije Karlovac. Razmotrit će se posljedice ubrzanog razvijanja umjetne inteligencije, smjer njezina razvoja kao i moralne i legalne implikacije na društvo, obrazovanje, kulturu, umjetnost i budućnost.

2. Literarno-matematička radionica „Artificial intelligence i Matematika – stvaranje haikua“, kojom će se nastojati povezati nastavni sadržaji dvaju predmeta – matematike i hrvatskog jezika. Aktivnosti radionice podijeljene su u četiri faze. U prvoj fazi polaznici će se upoznati s područjem kriptografije – transpozicijskim šiframa u kojima se koriste frekvencije znakova i riječi u nekom jeziku. U drugoj fazi polaznici se prijavljuju u aplikaciju ChatGPT gdje se vođenim pitanjima upoznaju s Hrvatskim čestotnim rječnikom. U trećoj fazi, od ponuđenih 1000 najčešćih riječi koje će ponuditi ChatGPT, odabiru pet ključnih riječi kojima će oblikovati haiku. U završnoj fazi učenici predstavljaju svoj rad objavljivanjem haikua na Lino ploči.

3. Literarno-biološka radionica „Književna anamneza: mijenjaj dijagnozu lika!“. Polaznici radionice osmislit će alternativni kraj odabranog književnog djela na temelju proučenih materijala u aplikaciji Wakelet. Predstavit će ga u digitalnom alatu po izboru (digitalni alat za komunikaciju i kolaboraciju): Book Cretor, Stoodle, Padlet, Jamboard i Conceptboard. Individualnim radom uz podršku i mentoriranje voditelja radionice bit će potaknuti na kreativno izražavanje. Naučit će ili usavršiti rad s digitalnim alatima za komunikaciju i kolaboraciju. Povezat će učestale pandemije i bolesti od prošlosti do sadašnjosti pomoću literarnih predložaka i neknjiževnih tekstova. Osmišljena se aktivnost može provoditi i u online okruženju, što je jedna od prednosti. Za praćenje izlaganja nisu potreba specifična predznanja, vještine i iskustva. Poznavanje spomenutih digitalnih alata svakako je prednost, ali to neće znatno narušiti dinamiku izvođenja aktivnosti.

4. Razgovor o kratkoj priči američkog književnika Daniela Keyesa „Flowers for Algernon“ (1959.) koji će održati članice Čitateljskog kluba „GimKA“. Ova priča o odvažnom ljudskom eksperimentu tematizira pitanja unapređenja čovjeka i društvenog prihvaćanja osoba s mentalnim poteškoćama. U aktivnosti mogu sudjelovati i učenici koji nisu članovi Kluba. Čitanjem priče na engleskom jeziku uključit će se oni učenici koji su skloniji takvoj literaturi.

5. Istraži Matoša! Vitualna aktivnost rješavanja Kahoot kviza o životu i stvaralaštvu A. G. Matoša. Podatci o A. G. Matošu bit će dostupni na tematskoj izložbi u virtualnom i fizičkom obliku.

SUDJELUJU:
zainteresirani učenici Gimnazije Karlovac, članovi Debatnog kluba, članovi Čitateljskog kluba GimKA, polaznici izborne nastave etike, nastavnici i stručni suradnici

OSVRT:
Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Voditelji radionica: Sanda Furjanić (školska knjižničarka), Matej Kobašlić (prof. engleskog jezika, filozofije, logike i etike), Maja Sokač (prof. hrvatskoga jezika), Zrinka Tomašković (prof. matematike) , Slađana Cvitičanin (prof. biologije i kemije)

S obzirom na (ne)mogućnost organiziranja aktivnosti u večernjim satima škola ih je objedinila pod nazivom „Književno popodne u Gimnaziji Karlovac“ pa su tako učenici i voditelji radionica u terminima nakon škole organizirali i proveli pet različitih aktivnosti.
Prva je aktivnost Debatnoga školskoga kluba i polaznika izborne nastave Etike bila otvorena debata „Umjetna inteligencija – utopija ili distopija“. Literarno-matematičkom radionicom „Artificial intelligence i Matematika – stvaranje haikua“ učenici su se upoznali s područjem kriptografije, transpozicijskim šiframa u kojima se koriste frekvencije znakova i riječi u nekom jeziku. Zatim su uz pomoć sve popularnije aplikacije ChatGPT i Hrvatskog čestotnog rječnika odabrali pet ključnih riječi kojima su oblikovali haiku.
Polaznici radionice „Književna anamneza: mijenjaj dijagnozu lika!“ osmislili su alternativni kraj odabranog književnoga djela („Breza“, „Crni mačak“, „Posljednji Stipančići“ i „Tena“) na temelju proučenih materijala u aplikaciji Wakelet. Povezali su učestale pandemije i bolesti od prošlosti do sadašnjosti pomoću literarnih predložaka i neknjiževnih tekstova u formi liječničkoga kartona. Članice Čitateljskog kluba „GimKA“ održale su razgovor o kratkoj priči američkog književnika Daniela Keyesa „Flowers for Algernon“ iz 1959. godine. I na kraju, za učenike je osmišljen online kviz o životu i stvaralaštvu Antuna Gustava Matoša. Najbolji učenici osvojili su nagrade – knjigu i ispriku za usmeno odgovaranje na satu Hrvatskoga jezika.
Raznovrsnim aktivnostima nastojalo se približiti nove dosege tehnologije književnim djelima. Kombinacijom inovativnih i tradicionalnih metoda učenike su radionice potaknule na promišljanje kako tehnologiju iskoristiti u edukativne svrhe i kako uzeti ono najbolje što tehnologija nudi.

Autorica: Maja Sokač, prof.OGANIZATOR:

Gimnazija Karlovac (Ustanova)

Rakovac 4, Karlovac, 47000

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Književno popodne u Gimnaziji Karlovac

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr