Noć knjige u kvartu 2023 :: Rijeka

Noć knjige u kvartu 2023

Redovni |

MJESTO:
Mjesni odbor Kozala,
Volčićev trg 2, Rijeka, 51000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 18:00
Kraj programa: 21.04.2023 u 23:00

RADNJA:

Program u 18:00 sati za djecu otvara mlada Riječanka Tamara Štiglić Vodopić, profesorica engleskog i njemačkog jezika, osnivačica i voditeljica knjižnog kluba. Tamara vas poziva na knjišku radionicu i razgovor o dječjim romanima “Marej u Jezogradu” i “Marej na jezovitom karnevalu” autorice Marijane Dragičević. Nakon zanimljive priče, čeka vas puno crtanja i kreativnosti.

Istovremeno, od 18:00 sati počinje program za odrasle: predavanje će održati Kristian Benić, voditelj marketinga i projekata Gradske knjižnice Rijeka, spiritus movens riječke knjižne scene. Predstavit će nam književni opus Stephena Kinga. Uz ime Stephena Kinga često se veže epitet “najveći”, ako ništa drugo kao pisca horora. U trenutku potpunog urušavanja smisla i uloge autorstva te paralelno poodmakle dobi velikog autora pitamo se kako izgledaju “shadow” prakse pisanja te mogu li autori u eri umjetne inteligencije preživjeti i nakon svoje smrti. Hoće li takav svijet biti još jedan Kingov horor ili fantastična utopija ostaje vidjeti.

U 19:00 sati predavanje će održati Neven Mihić, elektrotehničar s dugogodišnjim iskustvom u radu sa kripto valutama i raznim sustavima otvorenog koda, gost nedavne HRT-ove emisije ,,Na rubu znanosti”, govorit će na temu: ,,Budućnost financija: svijet bez banaka”. Internet nam je omogućio informacijsko doba, video pozive u realnom vremenu s jednog na drugi kraj svijeta, ali slanje novcaa na nečiji bankovni račun s drugog kraja svijeta je skupo i sporo? Nakon bankrota američkih banaka i velikih potresa na bankarskom tržištu, pri čemu su uzdrmane čak i europske banke, Credit Suisse, Deutsche Bank – pitamo se:koje su nam realne alternativne?

U 20:00 sati na redu je Krešimir Mišak koji će održati predavanje ,,Umjetna inteligencija i transhumanizam”. Donedavno tek apstraktni pojam, transhumanizam se sve više otkriva kao društveni pokret i ideologija koji su puno više od tek opisa stapanja čovjeka i računala. Dublji uvid otkriva da se iza te integracije krije redefiniranje pojma “čovjek”, pod isprikom njegova nadograđivanja i poboljšavanja tehnologijom. Pitanje koje više nije akademsko jest: što ili tko je zapravo čovjek? Tko je to taj tajanstveni “ja” kojega se želi oživjeti u ‘cloudu’? No, 21. stoljeće donosi i niz znanstvenih otkrića i disciplina koje su zametak nove paradigme koja pokazuje vibracijsko-frekvencijsku prirodu stvarnosti. Zato se danas nalazimo na križanju dva puta – onog koji vodi do digitalnog čovjeka, i onog koji nudi sve dublje razumijevanja staromodnog, ‘analognog’ čovjeka….

Za sve sudionike ulaz na predavanja je slobodan, a jedan najsretniji gost odlazi kući sa knjigom Krešimira Miška na poklon!

SUDJELUJU:
Krešimir Mišak, Tamara Štiglić Vodopić, Kristian BenićOGANIZATOR:

Mjesni odbor Kozala (Ostalo)

Volčićev trg 2, Rijeka, 51000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr