Ritam Glagoljice na KIFOS-u :: Osijek

Ritam Glagoljice na KIFOS-u

Redovni |

MJESTO:
Kineziološki fakultet Osijek,
Drinska 16a, Osijek, 31000

VRIJEME:
Početak programa: 25.04.2022 u 15:00
Kraj programa: 25.04.2022 u 21:00

RADNJA:

Noć knjige na Kineziološkom fakultetu Osijek obilježit će interdisciplinarna i intermedijalna priča-performans o hrvatskom (i slavenskom) baštinskom pismu glagoljici "Slušaj, kušaj, piši", kojoj je cilj propitivanje prostora slobode tog pisma i kulturnoidentitetskog simbola u 21. stoljeću. Pokret kao supstancija kineziologije postaje "slovokret" na primjeru glagoljičnog pisma. Kretanje započinje predavanjem kao početnom točkom te se dalje ritmično pretače u radionicu i nastavlja se gibati – pokretom ruke da bi se slovo pisaljkom na papiru oblikovalo, točno utvrđenim slijedom pokreta, a onda se prenosi na tijelo koje postaje pismovni medij, gibajući se poput pisaljke u oblikovanju slovočovjeka. Nove skupine mišića udružit će se u pokretu pripreme i kušanja odabranih glagoljaških recepata iz knjižice Branka Fučića "Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice", a sve to u suradnji, i sa svješću o važnosti promoviranja zdravog života tijela koji počiva na pokretu, kretnji i kretanju i duha koji se hrani knjigama, riječima i slovima.

Program započinje 25. travnja u 15 sati u dvorani Pampas s pozvanim predavanjem prof. dr. sc. Milice Lukić, O “Slovokretu”, a nastavlja se s trima radionicama do navečer.

SUDJELUJU:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Filozofski fakultet Osijek, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet OsijekOGANIZATOR:

Kineziološki fakultet Osijek (Ustanova)

Drinska 16a, Osijek, 31000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr