"Začarane priče" – storytelling večer na Gornjem gradu :: Zagreb

"Začarane priče" – storytelling večer na Gornjem gradu

Redovni |

MJESTO:
Zagreb – Gornji grad ,
Kamenita vrata / Trg braće Hrvatskog zmaja , Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 20:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 22:00

RADNJA:

Dobrodošli u čaroban svijet priča, od vremena iz davnina, kada priče možda još nisu bile zapisane, ali su bile govorene. Govorene oko vatre, one stare, praslavenske, ritualne vatre zvane kries, koja gori na početku svakog novog godišnjeg doba, da bi odnijela sve staro i loše, sve bolesti i brige, a donijela novu svjetlost, nadu, novi početak. A oko vatre, sjede duhovi naših predaka, i zovu nas da izgovorimo riječi, kojima ih se sjećamo, kojima slavimo tradicije, priče, predaje koje su nam ostavili, da ih čuvamo. Da nam budu na sjećanje. I da nam budu lijek. 

Noć knjiga podudara se s Jurjevom, spomendanom i blagdanom uz koji se vežu neki od najljepših starih običaja u Zagrebu, Turopolju, Prigorju i Zagorju, običaja slavljenja početka novog života paljenjem vatri, plesanjem i pjevanjem – i kazivanjem starih priča. Na jednu ćemo večer, inspirirani "Pričama iz davnine", genijalne Ivane Brlić Mažuranić, i prekrasnim kazivanjima Zdenka Bašića, sabranim u knjige "Moguti" i "Sjeverozapadni vjetar", prošetati Gornjim gradom, na sasvim drugačiji način – vođeni duhovima i iskrama naših staroslavenskih običaja i predaja, vođeni željama da probudimo Jarila, na počinak otpratimo Maru ili Moranu, darujemo vodu, zaplešemo s rusalkama, pronađemo nevidinčiće i vilovnaka, i otjeramo, usred mraka, sve što nas tišti. U Jurjevoj noći, kažu, lijek će moćan, kroz običaje vatre doći. Pa upalimo ju zajedno, ovog petka, na Gornjem gradu. 

Za više informacija o samoj besplatnoj tematskoj turi, koju daruje Purgerica, licencirani turistički vodič za Zagreb, posjetite službenu stranicu na Facebooku i Instagramu (Purgerica – Your Guide to Zagreb), te doznajte sve informacije i detalje o načinu rezervacije mjesta. Broj mjesta je ograničen, a program se izvodi isključivo na otvorenom prostoru. Dodatne dvije storytelling ture, u čast Noći knjige, bit će dostupne 24. i 25. 4., a za više informacija posjetite gore navedene stranice. Rezervacije će biti moguće potvrditi od 21. 4., od 15 sati, pa sve do popunjenja mjesta.

SUDJELUJU:
svi zainteresiraniOGANIZATOR:

Purgerica, obrt za usluge u turizmu (Ostalo)

Rudeška cesta 160b, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr