Terapijska snaga književnosti :: Dubrovnik

Terapijska snaga književnosti

Redovni |

MJESTO:
Dubrovačke knjižnice Dubrovnik,
Ulica od Puča 6, Dubrovnik, 20000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 18:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 19:00

RADNJA:

Ivana Bašić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, preko aplikacije Zoom održat će prigodno predavanje o ljekovitoj moći knjige. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-adresu lapad@dkd.hr.

SUDJELUJU:

OSVRT:
U sklopu programa Noći knjige, čija je ovogodišnja tema “Ljekovita moć knjige”, Dubrovačke knjižnice organizirale su predavanje “Terapijska snaga književnosti“ mr. sc. Ivane Bašić, profesorice hrvatskoga jezika i književnosti. Predavanje se održalo preko aplikacije Zoom, a moderatorica događanja bila je knjižničarka Katarina Palinić.
Spoznaja da u Hrvatskoj ne postoji knjiga o poetskoj terapiji, potakla je Bašić da napiše kratki priručnik tome te da svoje spoznaje i ljubav prema tom području podijeli s drugima. Poetska terapija može se provoditi u svim institucijama koje odražavaju fizičko i psihičko zdravlje pojedinca, a poetski terapeut je samostalan u svojoj praksi, za razliku od biblioterapije koja je širi pojam i u praksi se često odnosi na institucionalnu biblioterapiju. Termin biblioterapija proizlazi iz grčke riječi biblion (knjiga) i therapeia (liječenje). Samuel Crothers prvi je upotrijebio taj pojam 1916. godine, a prihvatili su ga knjižničari koji su prepoznali važnost stvaranja posebnih opisa knjiga potrebnih za korištenje u terapeutske. Iako su moćni efekti čitanja poznati od davnih vremena, tek je početkom 20. stoljeća taj specifičan fenomen povezan s idejom o promjeni ponašanja u mišljenju ili ponašanju pojedinca. Biblioterapija se razvila iz knjižničarske tradicije koja poznaje preporučivanje knjiga za pojedine probleme i brige. Otkriveno je blagotvorno djelovanje književnosti na ljude, upravo zbog povezanosti s nekim tko je osjećao isto, imao slična iskustva, emocije, razmišljanja... Bašić je istaknula kako 'u vremenima ekstremnih egzistencijalnih situacija čovjek čezne za lijepom i toplom riječi drugog ljudskog bića koje mu dokazuje kako nije sam', pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme, a 'to biće može se pronaći u knjigama'.OGANIZATOR:

Dubrovačke knjižnice (Narodna knjižnica)

Ulica od Puča 6, Dubrovnik, 20000

Terapijska snaga književnosti

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr