Ljekovita moć pučke medicine :: Zagreb

Ljekovita moć pučke medicine

Redovni |

MJESTO:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Knjižnica,
Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 09:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 22:00

RADNJA:

Pridružujemo se manifestaciji Noć knjige 2021. predstavljanjem faksimilnih reprodukcija ljekaruša, rukopisnih zbirki recepata za izradu lijekova i uputa za primjenu u liječenju bolesti ljudi i životinja. Pretiske prate i znanstvene publikacije o tim spomenicima hrvatske pismenosti i etnomedicine iz fonda Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Riječ je o knjigama koje se bave prvim pisanim hrvatskim medicinskim tekstovima, zdravstveno-prosvjetiteljske uloge, namijenjenima širim slojevima društva.

Osim recepata, ljekaruše često sadrže različite prehrambene, higijenske i ostale praktične savjete za domaćinstvo, a empirijsko znanje je u najstarijim zapisima povezano s magijskim poimanjem liječenja bolesti, što upućuje na ostatke mističnog i religioznog razdoblja povijesti medicine. Nekima je poznato mjesto i vrijeme nastanka, a u rjeđim slučajevima i autor (sakupljač ili prepisivač rukopisa), pa se po tim odrednicama i nazivaju (primjerice Ljekaruša fra Mirka Šestića, Karlobaške ljekaruše).

Prema mjestu nastanka dijele se na primorsko-dalmatinske ikavskog i ijekavskog govora, hrvatsko-zagorske i slavonsko-bosanske. Najstarije hrvatske glagoljske ljekaruše nastale su u Senjskoj biskupiji i potječu iz 14. i 15. stoljeća, a velik broj sačuvanih rukopisa datira iz 17. i 18. stoljeća. Pisane su različitim pismima: latinicom, goticom, ćirilicom i bosančicom te različitim jezicima: latinskim, njemačkim, talijanskim i hrvatskim. Transliteracijom i priređivanjem za tisak te objavom faksimila dan je vrijedan doprinos povijesnom shvaćanju razvoja liječenja te primjeni biljnih, životinjskih i mineralnih lijekova.

Središnje mjesto izložbe zauzimaju izdanja Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i etnografski članci o hrvatskoj tradicijskoj kulturi iz Zbornika za narodni život i običaje, Akademijinog etnološkog časopisa, pokrenutog 1896. godine. Raznovrsne teme članaka i knjiga na ovoj izložbi posjetiteljima pružaju uvid u ovaj još uvijek nepotpuno istražen segment hrvatske kulturne baštine i dragocjen izvor za proučavanje pisane kulture, filologije, medicine, antropologije i etnologije.

SUDJELUJU:
knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

OSVRT:
Knjižnica HAZU obilježila je Noć knjige 2021. u prostoru Knjižnice, ali i virtualno, na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Posjetitelji Knjižnice razgledavali su izložbu "Ljekovita moć pučke medicine" sa stručnim vodstvom, dok su pratitelji društvenih mreža imali priliku pogledati istoimenu video prezentaciju.OGANIZATOR:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Knjižnica (Ustanova)

Trg Josipa Jurja Strossmayera 14, Zagreb, 10000

Ljekovita moć pučke medicine

Ljekovita moć pučke medicine

Ljekovita moć pučke medicine

Ljekovita moć pučke medicine

Ljekovita moć pučke medicine

Ljekovita moć pučke medicine

Ljekovita moć pučke medicine

Ljekovita moć pučke medicine

Ljekovita moć pučke medicine

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr