Čitateljski klub I. gimnazije :: Zagreb

Čitateljski klub I. gimnazije

Redovni |

MJESTO:
I. gimnazija Zagreb,
Avenija Dubrovnik 36, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 16:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 17:30

RADNJA:

Čitateljski klub I. gimnazije već drugu godinu za redom ima mjesečni sastanak na kojem se priča o pročitanoj knjizi. Izbor knjiga rade učenici. Ovaj pute ćemo razgovarati o knjizi "Sjena vjetra" autora Carlosa Ruiza Zafona. Klub vodi školska knjižničarka Tinka Barbutov Krsteva.

Zbog epidemiološke situacije, sastanak čitateljskog kluba će biti preko platforme ZOOM : https://zoom.us/j/6151973019?pwd=NEtPM1pFVWYxbitaaG91cVh5RFhuUT09

SUDJELUJU:
učenici i nastavnici I. gimnazije

OSVRT:
Bilo nam je iznimno zadovoljstvo sudjelovati u manifestaciji Noć knjige koja se deseti put održava u Hrvatskoj. Za susret Čitateljskog kluba 23. travnja odabrali smo knjigu "Sjena vjetra" koja je, kakva slučajnost, objavljena baš na Svjetski dan knjige 23. 4. 2008. godine. Ovo je knjiga posvećena knjigama, književnosti i ljubavi prema čitanju, knjiga o knjigama i knjiga u knjizi. Njezina struktura podsjeća na rusku lutku, babušku, koja je ove godine bila zaštitni znak Noći knjige.

Autor Carlos Ruiz Zafon nas je upoznao s Barcelonom u vrijeme Frankove diktature, koja je dočarana mračnom, kišovitom i maglovitom atmosferom. U knjizi je mnoštvo punokrvnih likova, svako sa svojim snovima, nadanjima, traumama, strahovima. Tako pratimo desetogodišnjeg Daniela Semprea koji počinje potragu za autorom knjige "Sjena vjetra", Juliana Caraxa. Početak nas je odmah naveo da prodiskutiramo dvije stvari: naslov knjige i njezin autor.

Može li vjetar imati sjenu? Što je sjena vjetra? Vjetar je nevidljiv, sjena neuhvatljiva, kao što je jedna učenik rekao to je kao gradacija gradacije. Tko je zapravo autor Sjene vjetra? Carlos Ruiz Zafon ili Julian Carax?

Potraga za tajanstvenim autorom vodi mladog Danijela u opasne situacije, ljubavne zaplete i stara prijateljstva, koja to više nisu. Autor nam je prikazao stanje diktature koja potiče najdublje zlo i najveće dobro u čovjeka. I pored mučnih priča, koje se ćute, tu su tople ljudske priče, prijateljstva koja opstaju i pored opasnosti koja vreba nad svima u liku inspektora Fumera. Iznimno nas je zabavio lik duhovitog i elokventnog Fermina, književnog arheologa i pomoćnog knjižara, a tragičnu ljubavnu priču Juliana i Penelope ispričala je Nuria Monfort.
Mada je knjiga pisana kao labirint sudbina likova, autor u niti jednom trenutku ne prekida Arijadninu nit i ne dopušta da se izgubimo u priči. I sreća i nesreća žive i na ulici i u palačama, a ljubav i dobrota su ono nešto što pokreće svijet. Koliko je ovo knjiga o knjizi, toliko je i knjiga u životu.OGANIZATOR:

I. gimnazija Zagreb (Ustanova)

Avenija Dubrovnik 36, Zagreb, 10010

Čitateljski klub I. gimnazije

Čitateljski klub I. gimnazije

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr