Knjige u doba Corone :: Zagreb

Knjige u doba Corone

Redovni |

MJESTO:
Savez Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA",
Ulica Pavla Hatza 23/5, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2021 u 10:00
Kraj programa: 23.04.2021 u 20:00

RADNJA:

Dana 23. travnja Knjižnica će biti otvorena od 10 do 20 sati za sve posjetitelje te će se održati nekoliko zanimljivih radionica, predavanja, projekcija filmova te slušanje glazbe. Između događanja u pozadini će u knjižnici svirati tiha, lagana romska glazba. Bit će izloženi plakati vezani uz Noć knjige te ostali promidžbeni materijali.

Power point prezentacijom ujutro će se svim prisutnima predstaviti Knjižnica, njezin fond, obrađena građa, romska književnost i stvaralaštvo, romski jezik itd. Zatim će se govoriti o samoj Noći knjige, u kojem povodu se organizira diljem Hrvatske, zašto je važna te zašto je uopće provodimo. Govorit će se o Svjetskom danu knjige i autorskih prava te Danu hrvatske knjige, o važnosti knjige i čitanja te o položaju i vrijednosti knjige u suvremenom društvu. Nakon pauze, u knjižnici će se prikazati film romske tematike, a nakon njega će biti organizirana kraća rasprava. Nakon filma u Knjižnici će biti održano drugo predavanje na kojem će se govoriti o knjigama te njihovim ljekovitim moćima. Priredit će se nekoliko knjiga koje bi mogle djelovati ljekovito na društvo te će se one prezentirati publici, a neki dijelovi i čitati. Osim toga, prije samog predavanja kreirat će se popis ljekovitih knjiga koji će se dijeliti korisnicima. Nakon toga održat će se radionica te će svi sudionici na jednom zelenom listiću napisati naslov knjige za koju oni smatraju da je na njih djelovala ljekovito te će taj listić zalijepiti na prazan hamer papir. Nakon radionice, taj hamer papir s ljekovitim knjigama objesit će se na zid u hodniku između Knjižnice i ureda knjižničarke kao trajni podsjetnik na održanu radionicu.

Tijekom dana svima će biti ponuđen besplatan upis u Knjižnicu.

SUDJELUJU:
korisnici, članovi i zaposlenici udruge te jedna do dvije grupe učenika

OSVRT:

ODRŽANA NOĆ KNJIGE U SREDIŠNJOJ KNJIŽNICI ROMA

Ove godine u petak 23. travnja 2021. Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj po prvi je puta sudjelovala u obilježavanju Noći knjige. Osmišljeni program je prvo uredno prijavljen putem obrasca za prijavu programa na web stranici: https://nocknjige.hr/index.php, a 23.04. je uspješno i realiziran no prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

Iako je programom bio predviđen dolazak zainteresiranih sudionika u same prostore Saveza, multimedijalnu dvoranu te samu knjižnicu i sudjelovanje u cjelodnevnom programu zbog epidemiološke situacije samu provedbu programu u konačnici morali smo prilagoditi te drukčije realizirati. Tako da smo ovogodišnji program za Noć knjige održali na način da je taj dan knjižnica bila u redovno radno vrijeme otvorena za sve zainteresirane koji su mogli doći do knjižnice i besplatno se učlaniti. Osim toga u knjižnici su ugošćeni zainteresirani posjetitelji te su provedeni kroz knjižnicu uz organizirano stručno vodstvo. Na taj im je način predstavljena sama knjižnica, njena povijest, cjelokupan fond, građa: knjige, AV zbirka, periodika, zbirka KALI SARA, korisnici su upućeni i u trenutno stanje obrade građe, a osim toga naglašene su važne informacije za korisnike te njihova prava i dužnosti.

S početkom u 14 sati, preko Zoom platforme održana je powerpoint prezentacija knjižnice učenicima Osnovne škole Žitnjak, Osnovne škole Horvati i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

U samoj prezentaciji govorilo se o osnutku i otvorenju knjižnice, o njezinu cilju, zadacima, uslugama koje pruža, korisnicima kojima je namijenjena, cjelokupnom fondu, građi koju posjeduje, programom kojim se knjižničarka koristi u radu, raznim kulturnim događajima, projektima, programima te virtualnim i fizičkim izložbama koje se namjeravaju tijekom godine provesti u knjižnici. Također, iznijete su važne informacije za korisnike te prava i dužnosti korisnika knjižnice, te se sudionike upoznalo sa samom manifestacijom Noć knjige, a zatim im se predstavio program pod nazivom: „Knjige u doba Corone“ koji je osmislila knjižničarka.

Nekoliko dana prije samog održavanja Noći knjige napravljen je Google obrazac koji je proslijeđen što većem broju ljudi, a njime se htjelo doznati koje su to knjige koje oni smatraju ljekovitima i koje čitaju sada u doba Corone? Dobiveni rezultati su obrađeni i prezentirani sudionicima u prezentaciji putem ZOOM platforme.

Najljekovitijom knjigom proglašena je knjiga: „Mali princ“ koja je dobila najviše glasova. Sudionicima su predstavljene i ostale ljekovite knjige te njihova ljekovita svojstva koja bi svima dobro koristila osobito sada u doba Corone. Nakon prezentacije sudionicima programa pušten je dokumentarni film: „Štitarski Romi“, koji je trajao 45 min.

Nakon projekcije filma povedena je kraća diskusija te su izraženi dojmovi o održanom. Za kraj svim sudionicima je na e-mail poslan evaluacijski upitnik kreiran pomoću Google obrasca u kojem je zatraženo da se navede ime i prezime, datum prisustvovanja programu, broj sudionika, naziv škole, način praćenja programa, osim toga zatraženo je od sudionika da iznesu svoje mišljenje o održanom programu, prijedloge i sugestije te bi li ga preporučili drugima.

Dobiveni rezultati su sljedeći: na programu koji se održao putem ZOOM platforme sudjelovalo je 27 sudionika, od toga 4 odrasle osobe i 23 učenika, u programu su sudjelovale OŠ Horvati i OŠ Žitnjak, svi su pratili događanje online putem ZOOM-a 23.4. od 14-16 sati. Na pitanje: Kako im se svidio ovogodišnji program? Odgovarali su:
„odlično“
„program je bio zanimljiv i edukativan“,
„program je bio zanimljiv i dobro organiziran“,
„ program je bio zanimljiv ali malo predugačak“.
Što se tiče sugestija i prijedloga, odgovarali su sljedeće:
„Voljeli bismo da se Noć knjige mogla održati uživo. Veselimo se novim susretima u starom normalnom.“
„Iako je Noć knjige u virtualnom okruženju bila zanimljiva, nadamo se da ćemo uskoro imati priliku doći u posjet knjižnici.“
„Predavanje je bilo vrlo informativno i poticajno.“
„Malo je potrajalo dulje nego što sam planirala i imala vremena.“

ZAKLJUČAK:
U Središnjoj knjižnici Roma ove je godine po prvi puta održan program u Noći knjige. Manifestacija je to koja sve više postaje poznata kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, te prepoznata kao dobar način promoviranja i poticanja čitanja. S obzirom na to da je Središnja knjižnica Roma osnovana tek prošle godine te da je još u postupku obrade građe za nju je ovo veliki korak i događaj jer se upravo s ovakvim događajima ona polako sve više otvara javnosti, promovira se, postaje prepoznata te nalazi svoje mjesto. Sam program zamišljen je na način da se realizira fizički u multimedijalnoj dvorani Saveza Roma u Republici Hrvatskoj no kao i razni događaji i ovaj se morao prilagoditi trenutnoj epidemiološkoj situaciji tako da je program prilagođen i na kraju je realiziran potpuno kao virtualno događanje uz pomoć aplikacije ZOOM. Tijekom cijelog radnog vremena knjižnica je bila otvorena za sve zainteresirane posjetitelje, bilo je organizirano i stručno vodstvo po knjižnici, a osim toga svi zainteresirani mogli su se besplatno učlaniti u knjižnicu. U 14 sati se održala online powerpoint prezentacija u kojoj je u prvom dijelu javnosti predstavljena sama Središnja knjižnica Roma, a u drugom dijelu se govorilo o programu za Noć knjige pod geslom: „Knjige u doba Corone“ u kojem su se analizirali dobiveni rezultati nakon provedenog upitnika te se raspravljalo o tome koje se knjige smatraju ljekovitima i koje su knjige osobito pogodne za čitanje u doba Corone. Svim sudionicima je predstavljeno nekoliko ljekovitih knjiga. Nakon prezentacije sudionicima je pušten dokumentarni film Štitarski Romi, a nakon njega je održana kraća diskusija na kojoj su sudionici mogli iznijeti svoje mišljenje o cjelokupnom programu. Na kraju je i svim sudionicima na e-mail adrese poslan evaluacijski upitnik. Nakon prikupljanja ispunjenih upitnika, obrađeni su dobiveni podaci te je utvrđeno da su sudionici bili veoma zadovoljni održanim program, jedino im je žao što nisu mogli doći u prostore Saveza i u samu knjižnicu te uživo prisustvovati programu, no razumiju trenutnu situaciju i nadaju se da će ubrzo popustiti epidemiološke mjere te da će i fizički moći doći u knjižnicu te prisustvovati raznim budućim manifestacijama i programima. Cjelokupno događanje je dokumentirano fotografijama i snimkom ZOOM događaja. Sve bitne informacije te popratni tekstovi vezani uz Noć knjige nalaze se na web stranici knjižnice. O svemu je napravljen detaljan izvještaj.

Sve u svemu kao voditeljica knjižnice s obzirom na činjenicu da je knjižnica tek nedavno osnovana te da se moraju poštovati razne epidemiološke mjere, zadovoljna sam s ovogodišnjom provedbom Noći knjige jer je samim održavanjem Noći knjige knjižnica dobila na prepoznatljivosti, promoviranosti te su ostvareni mnogobrojni kontakti s ustanovama, školama ali i pojedincima koji će svakako koristiti za neka buduća planirana događanja u udruzi i knjižnici, a osim toga povećat će se i broj korisnika knjižnice.

U Zagrebu, 3. svibnja 2021.
Voditeljica knjižnice: Petra Medić, bacc.theol./mag.bibl.OGANIZATOR:

Savez Roma u Republici Hrvatskoj "KALI SARA" (Ostalo)

Pavla Hatza 23/5, Zagreb, 10 000

Knjige u doba Corone

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr