Sjećanje na Milana Sijerkovića :: Zagreb

Sjećanje na Milana Sijerkovića

Redovni |

MJESTO:
Državni hidrometeorološki zavod,
Grič 3, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2019 u 18:00
Kraj programa: 23.04.2019 u 18:15

RADNJA:

Kratki film o Milanu Sijerkoviću koji je svojim radovima, objavljenim knjigama i slikovnicama (ukupno 23) popularizirao meteorologiju u do sada najvećem opsegu. Vrhunski meteorolog i drag čovjek, ostavio je puno iza sebe, što će poslužiti generacijama koje dolaze.

 

SUDJELUJU:
Davor Nikolić

OSVRT:
Na početku prisjetili smo se kolege Milana Sijerkovića, hrvatskog vremenara, koji je ranijih godina redovito bio s nama i uvijek predstavljao novu knjigu. Ove godine bila bi to knjiga "O klimi Rijeke i Kvarnera" koju smo u Noći knjige podijelili sudionicima i ponekom od naših posjetitelja, jer "Ako čitatelj ne piše knjigu zajedno s piscem, ona nikada neće oživjeti" (Madeleine L`Engle).
Svakog dana možemo čuti kako se predviđa smrt knjige, a to je glupost, jer kod knjiga je riječ o nemogućoj, nezamislivoj stvari, ali stvarnoj. Oni kojih više nema i dalje nam mogu pričati svoju predivnu priču. S gospodinom Sijerkovićem meteorologija je postala originalna i životna. Bio je toliko dobar u onome što je radio da se mnogima činilo da je to što on radi lako, posebno jer ga je uz znanje odlikovala strast i posvećenost meteorologiji, a istovremeno jednostavnost i pristupačnost. Učinio je neizmjerno za prihvaćanje i popularizaciju meteorologije i postao je dio našeg meteorološkog i kulturnog nasljeđa. Pamtimo ga po plemenitosti duha, veselju, šalama, pučkim izrekama, ljubavi prema prirodi, kestenima, gljivama i kolačima!
Kratki film o Milanu Sijerkoviću složio je naš kolega meteorolog, Davor Nikolić, dugogodišnji voditelj radarskih centara. Bio je tajnik Hrvatskog meteorološkog društva i glavni urednik Hrvatskog meteorološkog časopisa. Zaslužan je za digitalizaciju Hrvatskog meteorološkog časopisa koji je postavio na portal HRČAK, koji na jednom mjestu okuplja hrvatske znanstvene i stručne časopise koji nude otvoreni Pristup svojim radovima. Preko dva desetljeća radi na poslovima izlaženja BILTENA našeg zavoda, u kojem objavljuje prilog o Izvanrednim meteorološkim i hidrološkim događajima u Hrvatskoj!OGANIZATOR:

Državni hidrometeorološki zavod (Ustanova)

Ravnice 48, Zagreb, 10000

Sjećanje na Milana Sijerkovića

Sjećanje na Milana Sijerkovića

Sjećanje na Milana Sijerkovića

Sjećanje na Milana Sijerkovića

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr