Budućnost ili kraj knjige :: Zagreb

Budućnost ili kraj knjige

Redovni |

MJESTO:
Vila Arko,
Basaričekova 24, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2018 u 18:00
Kraj programa: 23.04.2018 u 19:30

RADNJA:

Teza o nestanku tipografskog čovjeka, čovjeka koji se koncentrira na linearno izloženi slijed kakav pružaju knjige i o nadolasku čovjeka koji je svoja osjetila produžio u nizu pravaca, postavljena je već prije pola stoljeća. Postoje iskazi obrazovanih ljudi koji tvrde da su izgubili sposobnost čitanja opsežnih knjiga. Postoje također i iskazi onih koji tvrde da s odgovarajućom tehnologijom, točnije, s e-čitačem, mogu obnoviti koncentraciju na tekst koju su izgubili u svakodnevnom okruženju s raznolikom ponudom informacija i zabave.

Nadalje, postoje istraživanja koja strogo znanstveno dokazuju fizičke, konkretne promjene u ljudskom mozgu, na temelju općih uvida u plastičnost odnosno prilagodljivost toga organa... Nitko kome je stalo do knjiga ne može ostati ravnodušan pred uzbudljivom mogućnošću da brzo i bez poteškoća privuče na ekran nešto što je nekada zahtijevalo mnogo vremena, truda, novaca i tako dalje. No u cjelini se čini da je pretpostavka na djelu uvjerenje kako je inteligencija mehanički proces što ga možemo prenijeti na bolji i brži stroj.

Tehnologija, zamišljena da rješava probleme koji se ranije nisu mogli riješiti, bez sumnje i stvara nove. A vrtoglavi rast prodaje elektronskih knjiga je, čini se, znatno usporen. Analogni model se održava na životu... O tome ima li knjiga budućnost ili se nazire kraj razgovarat ćemo s istaknutim predstavnicima književne i kulturne scene, u Noći knjige u vili Arko.  

SUDJELUJU:
Nadežda Čačinovič, Tomica Bajsić, Mišo Nejašmić, Sibila Petlevski...OGANIZATOR:

Hrvatsko društvo pisaca (Ostalo)

Basaričekova 24, Zagreb, 10000

Hrvatski P.E.N. centar (Ostalo)

Basaričekova 24, Zagreb, 10000

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr