Miljenko Jergović i Poljska :: Zagreb

Miljenko Jergović i Poljska

Redovni |

MJESTO:
Poljska kulturna udruga "Mikolaj Kopernik",
Savska 34/36, Zagreb, 10000

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2018 u 20:00
Kraj programa: 23.04.2018 u 21:30

RADNJA:

Miljenko Jergović hrvatski je književnik i publicist koji objavljuje pjesme, prozu, kritike, drame te publicističke tekstove u dnevnome i tjednome tisku. Koristi se stvarnim događajima za svoju književnu građu, a između ostalog često se referira na Poljsku. Osvojio je brojne nagrade, a "Muszkat, cytryna i kurkuma" (poljski prijevod zbirke eseja "Muškat, limun i kurkuma", 2011.) našao se u finalu nagrade Fredrino pero kao jedina knjiga autora koji nije Poljak.

Jedan poljski kritičar kao osvrt na Jergovićevu knjigu "Wilimowski" kaže: „Miljenko Jergović potvrđuje dvije stvari – da je najvažniji suvremeni balkanski pisac i da oni koji nisu Poljaci, danas najbolje pripovijedaju o poljskoj duši.“

Glavni dio programa razgovor je s Miljenkom Jergovićem, koji će voditi dr. sc. Đurđica Čilić Škeljo. Neke od tema o kojima će raspravljati su kako Jergović gleda na Poljsku u usporedbi s Hrvatskom, zašto se često vraća upravo poljskim temama i koji je njegov pogled na budućnost knjige. Nakon razgovora uslijedit će čitanje ulomaka Jergovićevih djela koji govore o Poljskoj. Ulomci će biti čitani na hrvatskome i poljskome jeziku.  

SUDJELUJU:
Miljenko Jergović, dr. sc. Đurđica Čilić Škeljo, studenti polonistike Filozofskoga fakulteta,
članovi Poljske kulturne udruge Mikołaj Kopernik

OSVRT:
Poljska kulturna udruga "Mikolaj Kopernik" ove je godine u Noći knjige ugostila pisca Miljenka Jergovića koji je okupljenim posjetiteljima otkrio kako je počeo pisati, zašto često piše o Poljskoj i Poljacima, što za njega znače jezik i identitet, koja je budućnost knjige te brojne druge zanimljivosti. Razgovor s njim izvrsno je moderirala doc. dr.sc. Đurđica Čilić Škeljo, a zanimljivoj atmosferi pridonijelo je čitanje fragmenata iz Jergovićeve knjige "Wilimowski" na hrvatskom jeziku u izvedbi dvije studentice polonistike Filozofskog fakulteta te na poljskom jeziku na kojem je čitala prof. dr. sc. Jolanta Sychowska-Kavedžija. Završetak okupljanja uveličala je dodjela nagrade Udruge za posebne zasluge u upoznavanju i razumijevanju poljskog i hrvatskog naroda, kulturnu razmjenu, suradnju i međusobnu pomoć, koju je Miljenku Jergoviću uručila predsjednica Udruge gđa. Magdalena Najbar-Agičić.OGANIZATOR:

Poljska kulturna udruga (Ostalo)

Savska 34/36, Zagreb, 10000

Miljenko Jergović i Poljska

Miljenko Jergović i Poljska

Miljenko Jergović i Poljska

Miljenko Jergović i Poljska

Miljenko Jergović i Poljska

Miljenko Jergović i Poljska

Miljenko Jergović i Poljska

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr