Zagonetke postaje Hvar :: Zagreb

Zagonetke postaje Hvar

Redovni |

MJESTO:
Državni hidrometeorološki zavod,
Grič 3, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2018 u 19:10
Kraj programa: 23.04.2018 u 19:30

RADNJA:

Dana 1. ožujka 2018. navršilo se 160 godina od uspostave službene meteorološke postaje u Hvaru, koju je 1858. osnovao i dugi niz godina vodio Grgur Bučić (do 31. prosinca 1899.). Međutim, meteoroloških mjerenja je bilo u Hvaru i prije službeno započetih. Tko je obavljao mjerenja i gdje?
Gdje je Grgur Bučić započeo s mjerenjima? Poznat je datum početka službenih meteoroloških mjerenja, ali datum rođenja Grgura Bučića je izvor prijepora. Zašto? U kakvom je srodstvu s Jozefinom Bučić, našom prvom ženom motriteljicom, koja je obavljala mjerenja do prekida rada postaje 30. rujna 1918.? 

Je li "Klima von Lesina" (Klima grada Hvara), koju potpisuje slavni Julius Hann (Zeitschrift der Österreichischen Gesellschaft für Meteorologie, 1884.), prva klima nekoga hrvatskog područja? Beogradski klimatolog i počasni građanin grada Hvara prof. Pavle Vujević i Hvaranin, franjevac, o. Pavao Miličić 1926. obnavljaju rad postaje u vrtu franjevačkog samostana.

Tko je tajanstvena instruktorica iz Zagreba koja je o. Miličića poučila meteorološkim mjerenjima? Tko je asistent koji mu je, nakon popravka, zamijenio instrumente? Zašto je potrebno tražiti mjesto na kojemu je u vrtu franjevačkog samostana bio postavljen heliograf? Zašto treba tražiti podatke o sijanju Sunca? Jel li baš istina da između Jozefine Bučić i o. Miličića nije bilo meteoroloških mjerenja u Hvaru? 

I pitanje svih pitanja: koja je apsolutna minimalna temperatura izmjerena na postaji Hvar?

 

SUDJELUJU:
Marko Vučetić, Ivančica Mihovilić

OSVRT:
U Noći knjige uvjerili smo se da je Marko Vučetić autor za čije mnoge priče, pa i onu o zagonetkama 160 godišnje postaje Hvar i o 150-oj obljetnici hvarskog turizma, ali i kazivanja o ribarskoj kuhinji i biljkama vrijemekazima priželjkujemo da se konačno spuste na papir i prepuste koricama, vrsnim knjigovežama i čitaocima. U moru mudrosti, ljepote i riječi koje nam Marko nudi love mudri ljudi!OGANIZATOR:

Državni hidrometeorološki zavod (Ustanova)

Ravnice 48, Zagreb, 10000

Zagonetke postaje Hvar

Zagonetke postaje Hvar

Zagonetke postaje Hvar

Zagonetke postaje Hvar

Zagonetke postaje Hvar

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr