Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine :: Imotski

Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine

Redovni |

MJESTO:
Gradska knjižnica "Don Mihovil Pavlinović" Imotski,
Ulica kralja Zvonimira 1, Imotski, 21260

VRIJEME:
Početak programa: 23.04.2018 u 20:00
Kraj programa: 23.04.2018 u 23:00

RADNJA:

Kulturna tribina “Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine” zajednički je projekt Kulturne udruge Pismo moja Imotski, Collegiuma Hergešić/Odeon Zagreb te Imoćanki. Tribina će se početkom travnja održati u velikoj dvorani Bruxelles Europskoga doma u Zagrebu, a uključit će glazbene, literarne, filmske, gastronomske i druge sadržaje koji predstavljaju kulturno i tradicijsko stvaralaštvo žena grada Imotskog, od vremena imotske pjesnikinje Ane Vrdoljak do danas. Na tribini će se predstaviti različite sfere kulturnoga stvaralaštva grada Imotskog, a u razgovoru s predstavnicama imotske kulturne scene bit će razmotreno stanje i potencijal kulture grada Imotskog. Ovom tribinom žene Imotskog uključuju se u obilježavanje aktualne Europske godine kulturne baštine i Liturgijske godine majčinstva, a nadahnute prošlogodišnjom velikom proslavom 300. obljetnice oslobođenja Imotskog od Turaka. Repriza cijelog događaja bit će organizirana u konferencijsko-galerijskoj sali Gradske knjižnice "Don Mihovil Pavlinović" u Imotskom.

SUDJELUJU:
žene Imotskog

OSVRT:
Večer obogaćena nadahnutim predstavljanjem Imoćanki, koje su u organizaciji Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ i KU „Pismo moja“ predstavile tek jedan manji, ali itekako značajan dio onoga što su predstavile u velikoj Bruxelles dvorani Europskog doma u Zagrebu, kada se tražilo mjesto više.

Uz klapske zvukove divnih glasova klape Neviste, te po prvi puta predstavljene javnosti ženske klape Galluna, imotska publika dobila je čak i raznovrsniji program.

Gromoglasnim pljeskom popraćeno je predstavljanje gospođa koje su u svoj rad uložile gotovo cijeli život. Radeći neumorno kao slikarice, glazbenice, književnice i znanstvenice potvrđuju tezu o percepciji Imotskoga kao kraja, kao grada u kojem žive i djeluju, čuvajući baštinu te podižu svoje obitelji, čuvajući ognjište, hrabri, sposobni, pametni i velikodušni, prije svega ljudi, a napose žene.

U sklopu bogate kulturne večeri upriličena je i izložba slika imotskih slikarica, promocija knjiga. Projiciran je i dokumentarni film „Imoćanke čuvarice ognjišta i baštine“ autora Stipe Šurlina.

Inače „Imoćanke čuvarice ognjišta i baštine“ su izrazito zahtjevan projekt, što organizacijski, što ljudski. Imoćanke na ovome neće stati. Već su u planu nove varijacije projekta, s kojim se namjeravaju predstaviti Europi i svijetu.OGANIZATOR:

Gradska knjižnica "Don Mihovil Pavlinović" Imotski (Narodna knjižnica)

Ulica kralja Zvonimira 1, Imotski, 21260

Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine

Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine

Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine

Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine

Imoćanke - čuvarice ognjišta i baštine

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr