Zagorkinim tragom kroz Zagreb :: Zagreb

Zagorkinim tragom kroz Zagreb

Redovni |

MJESTO:
Ulice grada Zagreba,
Ulice grada Zagreba, Zagreb, 10000

Program je .

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2017 u 19:20
Kraj programa: 21.04.2017 u 21:30

RADNJA:

Vođena poučna šetnja – obilazak lokacija na Markovu trgu (tri), na početku Jurjevske („kod zmaja“), ispred Demeter-Korvinove barokne palače u Radićevoj, kod sunčanog sata u Tkalčićevoj, u Ilici ispred kapelice „trpećeg Isusa“ te kod spomenika na Trgu bana Jelačića; trajanje od 60 do 90 minuta. Ovisno o interesu, obilazak se može protegnuti do redakcije „Obzora“ (Gundulićeva) i „Ženskog lista“ (Varšavska) te do Samostana Milosrdnica (Frankopanska).

U obilasku lokacija gdje su nekad bile, a i danas su smještene institucije političke vlasti i kulturne, znanstvene ili vjerske ustanove kao i spomenička obilježja, saznat ćemo, primjerice, kojim se istraživačkim metodama Zagorka koristila u pisanju povijesnih romana i može li se fiktivna Gupčeva zaručnica iz njezine drame napisane 1903. (u zatvoru) usporediti s izmišljenom sestrom W. Shakespearea iz eseja W. Woolf. Ima li Zagorkino uhićenje veze s prvom novinskom viješću diljem Europe potkraj svibnja te iste, 1903.? U daljnjem obilasku saznat ćemo i zašto je nedavno jedna dvorana u Hrvatskom saboru nazvana Zagorkinim imenom, ali i također tko je to 1896. jamčio da je privedenoj dvadesetdvogodišnjoj Mariji Matray „s mozgom sve u redu“, omogućivši joj daljnji bijeg iz ustanove braka u kojoj je maloljetna bila podvrgnuta discipliniranju i nadzoru.

Vođena poučna šetnja temelji se na knjizi „Vodič Zagorkinim tragom kroz Zagreb“ autorice Slavice Jakobović Fribec, objavljenoj 2008., koja je rasprodana. Godine 2010. objavljeno je englesko izdanje, a 2016. drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje. Izdavač je Centar za ženske studije, smješten u Memorijalnom stanu M. J. Zagorke na Dolcu 8 (također jednoj od lokacija iz Vodiča), gdje je od 1939. do smrti 1957. Zagorka živjela, a od 1939. do 1941. tu je bilo i sjedište Zagorkina časopisa „Hrvatica“.

SUDJELUJU:
Slavica Jakobović Fribec

OSVRT:
Baš kao nekad Zagorka s prijateljicama i suradnicama Ženskog lista i Hrvatice i mi smo se nakon šetnje Zagorkinim tragom po zagrebačkim ulicama i trgovima zasladili štruklima i kavom u hotelu Palace!OGANIZATOR:

Državni hidrometeorološki zavod (Ustanova)

Ravnice 48, Zagreb, 10000

Zagorkinim tragom kroz Zagreb

Zagorkinim tragom kroz Zagreb

Zagorkinim tragom kroz Zagreb

Ostali programi istog organizatora

Programi iz prošlih godina

Programi u blizini

O nama

Noć knjige - manifestacija kojom se obilježava 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Društvene mreže

Kontakt

Email: nocknjige@nocknjige.hr